Foto: Freepik

Co Windows App umí?

Aplikace slouží jako hub pro streamování Windows z různých zdrojů, a to včetně Windows 365 a Azure Virtual Desktop. Uživatelům nabízí plnou funkcionalitu vzdálené plochy a podporu více monitorů, což je něco, na co fanoušci vzdáleného připojení dlouho čekali. Jednou z klíčových funkcí je i přesměrování USB, což znamená, že můžete například tisknout dokumenty nebo používat externí disk, jako byste je měli připojené přímo k počítači.

V praxi to znamená, že pokud máte smartphone nebo tablet a připojíte k němu periferii, například tiskárnu nebo webkameru, zařízení se bude chovat, jako by bylo přímo připojené k vašemu vzdálenému PC. Tato funkce má potenciál zjednodušit život mnoha uživatelům, kteří potřebují flexibilní přístup k plné funkčnosti svých počítačů odkudkoliv.

iphone
iphone

Foto: Freepik

Připojení jedním dotykem

Připojení k vzdálené ploše je uživatelsky velmi jednoduché. Stačí se přihlásit pracovním, studentským nebo dokonce lokálním účtem k Windows, a jakmile je vzdálená plocha v systému aktivována, můžete se začít připojovat z telefonu nebo tabletu. Po připojení se váš počítač uzamkne a můžete pokračovat tam, kde jste skončili, přímo z mobilu. Aplikace je kompatibilní s různými verzemi Windows, ale optimální zážitek nabízí ve spojení s Windows 11 Pro.

Ovládání je navrženo s ohledem na intuitivnost. Můžete využít jak virtuální myš, tak dotykové ovládání prstem, podobně jako na Androidu nebo iOS. Dokonce si můžete přizpůsobit rozlišení obrazovky nebo si přibližovat určité oblasti, což je velmi praktické pro uživatele s menšími displeji. Softwarová klávesnice je vybavena i specifickými klávesami pro Windows, což usnadňuje práci například v aplikacích Office nebo při správě souborů.

Dostupnost a možnosti

Windows App je pro iOS a iPadOS už nyní ke stažení v App Storu, zatímco verze pro Android je zatím v preview fázi. Tato verze je dostupná skrze přímý odkaz a umožňuje vzdálenou instalaci přímo z Google Play, pokud jste přihlášeni stejným účtem Gmail na obou zařízeních.

Aplikace by mohla být skvělým řešením pro každého, kdo potřebuje být flexibilní a mít přístup k plnohodnotným Windows odkudkoliv. Vývojáři z Microsoftu pracovali na optimalizaci více než rok a výsledkem je nástroj, který může přinést revoluci do vzdálené práce nejen pro firemní uživatele, ale i pro běžné uživatele, kteří chtějí mít svůj desktop v kapse.

Budoucnost na dosah

Windows App je důkazem toho, jak Microsoft dokáže reagovat na potřeby moderních uživatelů. Kombinace cloudu a vzdáleného přístupu na různých zařízeních nás přibližuje k době, kdy bude zcela běžné ovládat svůj pracovní počítač z jakéhokoliv koutu světa – stačí mít po ruce mobilní zařízení. Pokud si tedy často říkáte, že byste potřebovali pokračovat v práci i na cestách nebo mít přístup k důležitým souborům z jiného zařízení, Windows App je řešením, které vám to umožní.

Díky tomuto kroku Microsoft potvrzuje svou pozici na špici inovací v oblasti cloudového řešení a vzdálené práce. To, co dříve vyžadovalo složité nastavování, je nyní otázkou několika kliknutí. Bez ohledu na to, zda jste v kanceláři, doma nebo v kavárně, máte nyní Windows kdykoliv na dosah.

Zdroj: Microsoft.com (odkaz)