Foto: generováno pomocí AI, DALL-E

První dojmy: Elegance a robustnost v jednom

Lenovo Legion 9i už na první pohled vzbuzuje respekt. Jeho celokovová konstrukce vyrobená z hliníku a uhlíkových vláken působí robustně a zároveň prémiově. Kombinace těchto materiálů zaručuje nejen vysokou odolnost, ale také překvapivě nízkou hmotnost na to, co má notebook pod kapotou. Hmotnost 2,5 kg je sice vyšší než u některých ultrabooků, ale vzhledem k rozměrům a vybavení je to stále přijatelná váha, a to i při častějším přenášení po domě.

Design s RGB podsvícením nejen klávesnice, ale i okrajů a loga dodává zařízení futuristický vzhled. Toto podsvícení je možné přizpůsobit a synchronizovat s různými aplikacemi, což je sice skvělá vychytávka pro hráče, ale dá se snadno vypnout, pokud chcete pracovat v klidném prostředí bez rušivých světel.

Výkon, který ohromí

Klíčovým aspektem tohoto notebooku je bezpochyby jeho výkon. Legion 9i je vybaven procesorem Intel Core i9 13980HX a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4080, což z něj činí stroj schopný zvládat nejen herní tituly v nejvyšších detailech, ale také náročné pracovní úlohy, jako je renderování videí, práce s grafickými programy nebo vývojová prostředí. Během mého testování, kdy jsem pracoval s několika virtuálními stroji a měl spuštěno několik aplikací najednou, nebyl ani jednou znát pokles výkonu.

32 GB DDR5 RAM s frekvencí 5600 MHz zajišťuje, že multitasking je naprosto plynulý. A pokud jde o úložiště, 1 TB SSD je nejen dostatečně velký, ale také neuvěřitelně rychlý díky rozhraní PCIe NVMe. Spouštění systému a aplikací je bleskové, což je klíčové pro efektivní práci z domova.

Displej: Dokonalost obrazu

Pro ty, kdo potřebují kvalitní displej, je Legion 9i skutečnou lahůdkou. Jeho 16″ MiniLED panel s rozlišením 3200 × 2000 px je neskutečně ostrý a díky 100% pokrytí sRGB, DCI-P3 a AdobeRGB zobrazuje barvy věrně a jasně. Jako grafik jsem ocenil věrnost barev, což ocení i profesionálové, kteří pracují s vizuálním obsahem. Díky 1200 nitům jasu je displej skvěle čitelný i za denního světla.

Když jsem měl přestávku a zkoušel sledovat film, Dolby Vision a 165Hz obnovovací frekvence mě naprosto vtáhly do děje. Plynulé přechody a vysoký kontrast zajišťují dokonalý zážitek nejen při hraní her, ale také při sledování filmů nebo prohlížení grafických materiálů.

Chlazení a tichý provoz

Výkonný hardware vyžaduje i výkonné chlazení, a Lenovo to vyřešilo opravdu netradičně. Hybridní vodní chlazení Coldfront Liquid je absolutní revolucí v oblasti notebooků. Při náročnějších úlohách, jako je renderování videí, jsem si nevšiml, že by notebook dosahoval vysokých teplot. Chlazení si dokázalo poradit i při maximálním vytížení, aniž by se ventilátory roztáčely na nepříjemně hlučné úrovně. Většinou běží tiše, což je velkou výhodou při videokonferencích nebo práci v tichém prostředí.

Baterie a mobilita

Pokud často pracujete mimo zásuvku, je třeba si uvědomit, že Legion 9i je výkonová bestie, což se promítá do výdrže baterie. 99,99 Wh baterie dokáže při běžné kancelářské práci udržet notebook v chodu zhruba 6 až 7 hodin, což je sice slušné, ale při náročnějších úkolech, jako je úprava videí nebo hraní her, výdrž klesá. Naštěstí je zde podpora rychlého nabíjení a nabíjení přes USB-C, což přináší flexibilitu.

Klávesnice a ergonomie

Pro pracovní notebook je důležitá pohodlná klávesnice. Legion 9i má klávesnici s 1,5mm zdvihem a 0,3mm rozestupy mezi klávesami, což zajišťuje komfortní psaní. Nechybí ani anti-ghosting a RGB podsvícení, což oceníte při práci v noci. Přestože jde o herní klávesnici, Lenovo zvládlo udělat kompromis, který vyhovuje i profesionálům.

Porty a konektivita

Lenovo Legion 9i nabízí širokou škálu konektorů, což ocení každý, kdo pracuje s více zařízeními. Dva porty USB-C s Thunderbolt 4, klasické USB 3.2 a HDMI výstup zajišťují vše potřebné pro připojení monitorů, externích disků nebo dalších periferií. Nechybí ani WiFi 6E a Bluetooth 5.1, což zajišťuje nejnovější standardy bezdrátové komunikace.

Závěr: Notebook, který splní každé očekávání

Lenovo Legion 9i je špičkový notebook, který nabízí extrémní výkon, skvělý displej a kvalitní chlazení. I když je určen primárně hráčům, nezklame ani profesionály, kteří hledají výkonný pracovní nástroj pro náročné úlohy. Jeho robustní konstrukce a prémiový vzhled z něj činí nejen efektivní pracovní nástroj, ale i stylový doplněk. Pokud hledáte notebook pro home office, který bez problémů zvládne veškeré náročné úkoly, Lenovo Legion 9i je skvělou volbou. Jeho cenovka odráží kvalitu a výkon, které dostanete v jednom balení.

Děkujeme společnosti Lenovo za zapůjčení Lenovo Legion 9.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo