Foto: Freepik

Valorizace: Jak funguje a co znamená pro řidiče?

Automatická valorizace, podobně jako v Rakousku, bere v úvahu dva hlavní faktory – inflaci a rozšíření dálniční sítě. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se ceny dálničních známek budou od ledna 2025 zvyšovat na základě těchto proměnných. Kupka zároveň ujistil veřejnost, že stát neplánuje zdražení z důvodu mimořádných výdajů, například na opravy infrastruktury po povodních.

V praxi to znamená, že inflace, která se v srpnu 2024 držela na 2,2 %, bude mít vliv na navýšení cen. Pokud bude inflace podobně nízká i nadále, můžeme očekávat mírné zdražení, které by podle předběžných odhadů mohlo dosáhnout u roční dálniční známky přibližně stokoruny. Tento scénář je však závislý na finálním výpočtu, který má být předložen do konce října.

Kolik si připlatíme?

Aktuálně stojí roční dálniční známka 2300 korun, měsíční 430 korun a desetidenní 270 korun. Jak uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, výpočty se dokončují, a přesná čísla by měla být zveřejněna začátkem října. Zdražení by mělo zůstat v rozmezí jedné až dvou stovek u roční známky, zatímco krátkodobé známky se mohou zdražit o jednotky až desítky korun.

řidič
řidič

Foto: Freepik

Pro ilustraci: pokud by se cena roční známky zvýšila o pět procent, což odpovídá přibližně 115 korunám, cena by byla zaokrouhlena na celou stokorunu. Ministr Kupka již dříve uvedl, že cena se bude zaokrouhlovat na celé stokoruny, což znamená, že i při mírném zvýšení ceny se s velkou pravděpodobností dostaneme na cenu 2400 korun. V případě, že by inflace stoupla výrazněji, by se zdražení mohlo pohybovat kolem dvou set korun.

Nové úseky dálnic – další kilometráž k placení

Kromě mírného navýšení cen dálničních známek se řidiči musí připravit také na zpoplatnění nových úseků dálnic. Od 1. ledna 2025 se rozšíří placená dálniční síť o více než sto kilometrů nových úseků. Mezi nově zpoplatněné úseky patří například 19 kilometrů dálnice D3 v jižních Čechách, 40 kilometrů na dálnici D4, a 18 kilometrů dálnice D49 ve Zlínském kraji.

Ministerstvo dopravy plánuje zpoplatnit i 22 kilometrů na dálnici D55, konkrétně úsek mezi Babicemi a jihomoravským Bzencem. Celkově tedy řidiči budou mít k dispozici více kilometrů zpoplatněné dálniční sítě, což znamená i více příležitostí využívat nově vybudovanou infrastrukturu.

Co můžeme očekávat do budoucna?

Valorizace dálničních známek bude probíhat každoročně, což znamená, že řidiči mohou počítat s pravidelným zvyšováním cen v souladu s inflací a rozšiřováním dálniční sítě. Tento systém má zajistit, aby byly poplatky za používání dálniční sítě přiměřené a odrážely reálné náklady na její údržbu a rozvoj. Výhodou tohoto systému je předvídatelnost pro řidiče, kteří se nemusí obávat skokového zdražení, jak tomu bylo v minulosti.

Poslední výrazné zdražení dálničních známek nastalo 1. března 2024, kdy se cena roční známky zvýšila z 1500 korun na 2300 korun. Tento krok byl nutný po dvanácti letech stagnace cen a byl reakcí na výrazné zvýšení nákladů na údržbu a rozvoj dálniční sítě.

Závěrem

Pro řidiče, kteří pravidelně využívají dálniční síť, bude zdražení dálničních známek od ledna 2025 pravděpodobně nevyhnutelné, i když díky nízké inflaci zůstane relativně mírné. Systém automatické valorizace zavedený ministerstvem dopravy přináší předvídatelnost a transparentnost, což je pro mnoho motoristů pozitivním signálem.

V každém případě se vyplatí sledovat aktuální informace z ministerstva dopravy, které by mělo začátkem října zveřejnit konkrétní částky nového zdražení. Bez ohledu na konečné číslo je důležité si uvědomit, že poplatky za dálniční známky jsou investicí do lepší a bezpečnější dálniční infrastruktury, kterou řidiči denně využívají.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)