Foto: Freepik

Obcházení hardwarových požadavků

Šikovní uživatelé objevili neoficiální způsoby, jak obejít tyto hardwarové požadavky a instalovat Windows 11 na nepodporovaných zařízeních. Někteří nyní našli jednoduchou metodu, jak tyto restrikce obejít bez složitých triků nebo třetích stran. Jak poznamenal uživatel Twitteru Bob Pony, stačí přidat přepínač „/product server“ k souboru setup.exe v instalačním adresáři Windows 11, což umožňuje instalaci Windows 11 na prakticky jakémkoliv PC.

Historie objevu

Tato metoda byla původně popsána jiným uživatelem Windows 11, který o svém objevu informoval na vietnamském fóru již před více než rokem. Nicméně tento postup zůstal téměř bez povšimnutí, dokud na něj neupozornil další uživatel Twitteru Tomy Kwong. Podle dostupných informací tento trik funguje na nejnovější verzi Windows 11 Canary, ale je otázkou, zda Microsoft tento únik v budoucnu uzavře.

)

Kompatibilita a výkon

Uživatelé, kteří se rozhodnou instalovat Windows 11 na nepodporovaná zařízení, by si měli být vědomi, že operační systém běží dobře na většině zařízení kompatibilních s Windows 10. Nicméně některé drobné funkce vyžadující novější hardware a TPM 2.0 nemusí fungovat. Přesto by tato nová metoda měla usnadnit přechod na Windows 11 ze starších verzí Windows, což uživatelům umožní využít nové funkce a zlepšenou bezpečnost poskytovanou nejnovějším operačním systémem od Microsoftu.

Současný stav přijetí Windows 11

Přestože by tento nový způsob instalace mohl povzbudit více lidí k upgradu na nejnovější operační systém, je nepravděpodobné, že by brzy nahradil Windows 10 jako dominantní operační systém. Dva roky po svém uvedení má Windows 11 stále nižší podíl na trhu než Windows 10. Podle Statcounter je Windows 11 nainstalován na 23 procentech všech počítačů, zatímco Windows 10 běží na 71 procentech všech počítačů s Windows.

Závěr

Nově objevený jednoduchý příkaz „/product server“ může výrazně usnadnit instalaci Windows 11 na nepodporovaných zařízeních, což by mohlo přispět k jeho širšímu přijetí. I přesto zůstává otázkou, zda Microsoft tento postup v budoucnu neuzavře.

Zdroj: Techspot.com (odkaz)