Foto: Freepik

Tento týden Adobe odhalil experimentální audio nástroj umělé inteligence, který se připojuje k jeho nástrojům založeným na obrázcích v programu Photoshop. Popsaný společností jako „nástroj pro generování a úpravu hudby pomocí rané generativní AI“, Adobeho projekt Music GenAI Control může vytvářet hudbu (a další zvuky) na základě textových pokynů, které může následně doladit ve stejném rozhraní.

Adobe prezentuje technologii založenou na technologii Firefly jako tvůrčího spojence, který – na rozdíl od generativních audio experimentů jako Google MusicLM – jde o krok dále a vynechává problémy spojené s přenosem výstupu do externích aplikací jako Pro Tools, Logic Pro nebo GarageBand pro úpravy. „Namísto manuálního střihu existující hudby pro vytvoření úvodů, závěrů a podkladové hudby může projekt Music GenAI Control uživatelům pomoci vytvářet přesně ty kusy, které potřebují – řešit problémy s pracovním postupem od začátku do konce,“ napsala Adobe ve svém oznámení na blogu.

Foto: Freepik

Společnost navrhuje začít s textovými vstupy jako „silný rock“, „veselý tanec“ nebo „smutný jazz“ jako základ. Odtud můžete zadat další pokyny k úpravě tempa, struktury a opakování, zvýšit intenzitu, prodloužit délku, remixovat celé části nebo vytvořit smyčky. Společnost tvrdí, že dokáže dokonce transformovat zvuk na základě referenční melodie.

Adobe tvrdí, že výsledná hudba je bezpečná pro komerční použití. Také integruje své „Obsahové informace“ („výživové štítky“ pro generovaný obsah), snahu být transparentní ohledně asistence umělé inteligence u vašeho mistrovského díla.

„Jednou z vzrušujících věcí na těchto nových nástrojích je, že nejsou jen o generování zvuku – dostávají to na úroveň Photoshopu tím, že tvůrcům poskytují stejný druh hluboké kontroly pro tvarování, doladění a úpravu jejich zvuku. Je to druh kontrolu na úrovni pixelů pro hudbu,“ napsal výzkumník Adobe Nicholas Bryan.

Projekt je spoluprací s Univerzitou Kalifornie, San Diego a Fakultou počítačových věd na Carnegie Mellon University. Oznámení od Adobe zdůraznilo experimentální povahu projektu Music GenAI Control. (V videu výše nerevealizovalo mnoho z jeho rozhraní, což naznačuje, že zatím nemá uživatelské rozhraní pro spotřebitele.) Takže možná budete muset chvíli počkat, než se tato funkce (pravděpodobně) dostane do sady Adobe Creative Cloud.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)