Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

To by nebylo nic tak zvláštního a prakticky to na jednu stranu problém skutečně řeší. Otázkou ale je, co dělat, až se vám rozbije telefon nebo ho ztratíte. Obratem tim přijdete o veškeré vzpomínky a fotky. Při nejhorším přijdete i o první kroky svého dítěte. V tomto případě se nedá dělat vůbec nic.

Nejlepší a jedinou možností je předcházet těmto problémům. Zálohujte si své fotky a videa. Když si dáte předsevzetí, že si budete fotky pravidelně zálohovat, tak vám to vydrží reálně jen dva měsíce. Pak si na zálohování reálně nevzpomenete. Chce to prostě nějaký systém, který bude zálohovat za vás a o který se nemusíte nijak starat.

Za mě je nejlepším řešením mít vlastní NAS neboli vlastní cloud. Existuje několik druhý NAS, ale jen ty nejlepší dokáží zálohovat pomocí doprovodných aplikací fotky a videa z vašeho mobilního telefonu zcela automaticky. Na jednom takovém NAS, konkrétně QNAP TS 262 – 4G si dneska představíme, jak je celkem jednoduché nahrávat fotky a videa na vlastní cloud.

Výhody jsou zřejmé. Kapacitu vašeho cloudu určujete sami velikostí vašich disků. My tady máme dva disky po 18 TB, takže dohromady mám na zálohování fotek a souborů 36 TB, což považuji za dostatečné. Kdybych si toto měl pořídit od Googlu, tak bych měsíčně platil tolik, že by se mi během roku stejně zaplatil vlastní cloud.

Navíc mám ty fotky u sebe. I kdyby se něco stalo s cloudem, tak si ty HDD mohu připojit do svého desktopu a data bez problémů získat. Prostě se mi líbí, že mám data vždy pod kontrolou. Další výhoda je, že nedochází ke kompresi či převodu mediálních souborů na nižší kvalitu, jako tomu bylo u Google Fotek.

My k tomu použijeme aplikaci Qfile Pro, která umožňuje nejen synchronizaci přes Qsync, ale také můžete dělat spoustu dalších činností a věcí. Jako příklad mohu uvést prohlížení disku, sdílení a rozhodně v neposlední řadě i nahrávání. Jako užitečnou funkci pak považuji možnost nastavení, v jakém formátu mají být fotografie nahrávány – zda v původní, v heic nebo v jpg. To je poměrně nevídané.

Jak zálohovat své mediální soubory z mobilního telefonu do NAS?

  1. V první řadě si na váš mobilní telefon nainstalujte aplikaci Qfile Pro.
  2. Po stažení se přihlásíte do své NAS pomocí svých přihlašovacích údajů.
  3. Objeví se vám v horní polovině dvě okna s možnostmi nahrávat fotky nebo nahrávat soubory. V prostřední části uvidíte ikonku se stavem připojení k vašemu NAS. Ve spodní liště je pak několik ikonek, které vám umožní procházet soubory na vaší NAS, sdílet je nebo dále nastavovat.
  4. Při kliknutí na zálohování fotografií vás to nejdříve vyzve k instalaci aplikace Qsync Central
  5. Po nainstalování se vás to nejdříve zeptá, kam chcete fotky zálohovat.
  6. Po výběru složky potvrďte výběr kliknutím na „OK“
  7. Následně musíte vybrat zdroj fotek. Jako primárně se zde nabízí: „Pouze seznam snímků z fotoaparátu“
  8. V nabídce ale máte daleko více možností nastavení – můžete si vybrat, jaká bude struktura složek na NAS. Zda to bude respektovat strukturu na mobilním telefonu nebo zda zvolíte jinou strukturu podsložek.
  9. V dalším kroku můžete zvolit, zda chcete ponechat název souboru nebo to jednotně přejmenovat.
  10. Následně je zde několik možností, které řeší spotřebu dat. Můžete si vybrat, zda pro zálohování použijete pouze mobilní data, zda aplikace Qfile Pro poběží na pozadí nebo zálohovat pouze při nabíjení.
  11. V posledním řádku pak musíte ještě nastavit, co se má stát, kdyby byl duplicitní soubor nebo duplicitní název souboru.

Já osobně tento systém bohatě využívám, protože prostě nechci přijít o své nejdůležitější fotky a zároveň vím, že jsem natolik nezodpovědný, že nedokážu si každý měsíc stahovat fotky do počítače a následně nahrávat do cloudu. Možnost, že se mi to samo zálohuje je prostě ideální a Qnap zde podle mě odhalil mezeru na trhu, kterou zde zanechal Google se svými Google Fotkami.

Děkujeme společnosti Qnap za zapůjčení QNAP TS 262 4G.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe