Foto: Freepik

Tato služba Bezpečného prohlížení byla spuštěna v roce 2005 s jediným cílem, a to chránit uživatele před phishingovými útoky. Od té doby dostala řadou vylepšení, aby blokovala škodlivé domény a chránila uživatele před různými formami kybernetických útoků. Nově bude tato ochrana prováděna v reálném čase, což umožní rychle reagovat na nové a krátkodobé hrozby, které se mohou objevit na internetu.

Standardní funkce Bezpečného prohlížení kontroluje webové stránky, stažené soubory a rozšíření podle lokálního seznamu škodlivých URL adres aktualizovaného každých 30 až 60 minut. Avšak nově bude prováděna kontrola přímo na straně serveru v reálném čase, což umožní efektivněji detekovat a blokovat škodlivý obsah.

Foto: Freepik

Jasika Bawa a Jonathan Li ze společnosti Google uvádějí: „Bezpečné prohlížení již chrání více než 5 miliard zařízení po celém světě a chrání je před phishingem, malwarem, nežádoucím softwarem a dalšími hrozbami. Nový systém očekáváme, že umožní blokovat o 25 % více pokusů o phishing.“

Nový systém ochrany soukromí využívá nového API rozhraní, které využívá přenosy OHTTP k obfuskaci URL adres navštívených stránek. Tím je zajištěno, že uživatelská data jsou chráněna a anonymizována. Společnost Google zdůrazňuje, že žádné osobní údaje uživatelů nejsou sdíleny s třetími stranami.

Tato aktualizace ochrany prohlížeče Chrome ukazuje snahu Googlu o posílení bezpečnosti internetového prohlížeče a ochranu soukromí uživatelů. S novou technologií Bezpečného prohlížení v reálném čase mohou uživatelé procházet internet bez obav z kybernetických hrozeb a zachovat si své soukromí online.