Foto: Freepik

Útočníci totiž využili technologii deepfake, aby vytvořili falešné videohovory a přiměli zaměstnance ke zpracování transakcí v hodnotě 25,6 milionů dolarů. Hongkongská policie zjistila, že podvodníci se nejdříve obrátili na zaměstnance prostřednictvím e-mailu, který vyzýval k tajným transakcím.

I přesto, že byl pracovník zpočátku podezřelý, podvodníci převedli svou hru na vyšší úroveň pomocí deepfake technologie. Při videohovoru, kdy se podvodníci vydávali za falešného finančního ředitele i další důležité osobnosti z dané firmy, již zaměstnanci svou nedůvěru ztratili. Tyto deepfake předlohy vznikli pravděpodobně na základě veřejně dostupných videoklipů.

Foto: Freepik

Zaměstnanec byl rychle instruován, aby provedl 15 převodů na pět různých bankovních účtů s celkovou hodnotou 25,6 milionů dolarů. Podvodníci vytvořili iluzi naléhavosti úkolu a náhle ukončili hovor. Až o týden později zaměstnanec prověřil žádost uvnitř společnosti a odhalil podvod.

Hongkongská policie reagovala rychle a zatkla šest osob zapojených do podvodu. Zjišťuje se, že tito podvodníci nebyli omezeni pouze na deepfake videohovory; ukradli osm identifikačních karet a podali 54 registrací k bankovnímu účtu a 90 žádostí o půjčku. V 20 případech také využili deepfake technologii k oklamání softwaru pro rozpoznávání obličeje.

Tento incident je dalším příkladem rostoucí hrozby spojené s technologií umělé inteligence, zejména deepfake. Vedoucí představitelé a celebrity, včetně Taylor Swift a prezidenta Joe Bidena, byli nedávno terčem deepfake útoků. Taylor Swift byla zasažena nekonsensuálními pornografickými snímky a prezident Biden byl napodoben ve zmanipulovaných hovorech, vyzývajících voliče k neúčasti v primárkách svých států.

Situace vyžaduje zkrátka vyšší obezřetnost při provádění finannčích transakcí. S rostoucím vývojem deepfake technologie je nezbytné, aby firmy a jednotlivci byli obezřetní a implementovali efektivní opatření k prevenci podobných podvodů. Riziko finančních ztrát a narušení reputace je v současné době větší než kdy jindy.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)