Foto: Freepik

V následujícím článku jsem proto sepsal svůj menší výzkum na téma: „Které věci a funkce by mohl Apple zlepšit.“ Nejde rozhodně o otevřenou kritiku, ale spíše zamyšlení. Jak dobrý marketing musí Apple mít, když má tak velkou uživatelskou základnu i přes to, že iPhone není rozhodně tím nejlepším telefonem.

Rozhodně musím Apple pochválit za úžasný marketing, protože to umí na jedničku. Jeho uživatelská základna je nejkonzistentnější vůbec. Každý nový produkt od Applu se prakticky okamžitě stává většinou hvězdou na trhu. Apple zde sází na ten pocit uživatelů vlastnit něco drahého a luxusního nebo spíše na sociální status. Jak už jsem říkal, tak dnes se podíváme na iPhone objektivně bez toho, abychom řešili reklamu Applu.

Foto: Freepik

1. Marže Applu

Ve světě se tomu říká „Apple Tax“ a volně se to překládá jako daň Applu. Tento fakt poukazuje na nepřiměřeně vysoké marže. Pokud Apple vyrobí produkt například za 5 000 Kč, tak si na tom přidá dalších 10 000 Kč. Jinými slovy se k ceně za čisté náklady přidává mnohonásobek. Důvod je prostý – dražší produkt působí jako luxusnější zboží.

2. Špatná opravitelnost

Zde musíme uvést hned tři faktory, které mají vliv na opravitelnost:

  1. marže má Apple nejen na produkty a příslušenství, ale také na opravy
  2. Opravit si můžete svůj iPhone kdekoliv, ale pokud chcete dodržet záruku, musí to být jen certifikovaný servis, který je velice drahý a uplatňuje tam právě marži od Applu.
  3. Ve většině případů nejde o opravu, ale pouze výměnu kus za kus, což je vždy dražší.

Ostatně právě kvůli tomuto tématu diskutuje v současnosti Apple s Evropskou unií, která požaduje, aby každý uživatel měl práv na opravu svého produktu. Tím chce také snížit elektronický odpad.

3. Méně funkcí než u konkurence

Je jasné, že většina uživatelů produktů Applu by silně nesouhlasila, ale fakta hovoří jasně. Když jsem se bavil s majitelem iPhonu 14 a zeptal se ho, proč ho používá, i když má jen 12 Mpx fotoaparát, 4 GB operační paměť a je relativně pomalý, nevěděl, co říci. Například námi testované Poco X6 od Xiaomi má daleko lepší parametry než právě zmiňovaný iPhone 14, a to zcela objektivně. Odpověď zněla, že i přesto má lepší výsledky.

Já uznávám pouze objektivní údaje a fakta a nikoliv reklamní hlášky. Pro představu mohu uvést několik příkladů:

  • i nejlevěnjší telefon s Androidem můžete odemykat pomocí otisku prstů. Iphone tuto funkci stále nemá
  • MacBook nemá dotykový displej
  • iOS a iPadOS postrádají klonování aplikací a podporu více uživatelů
  • objektivně mnohonásobně horší technické parametry než u konkurence
  • vyšší cena, která neodpovídá kvalitě
  • horší dostupnost funkcí

4. Produkty Apple nejsou „user-friendly“

U Androidu je příjemné to, že všechno spolu hezky komunikuje a vše je uživatelsky přívětivé a intuitivní. Nevýhodou Androidu jsou jeho nadstavby od různých výrobců. To mi silně vadí. Nicméně ty se dají celkem dobře odinstalovat. I proto se Apple poměrně zlobí, když chce Evropská unie, aby měl uživatel právo zvolit si, který chce prohlížeč.

Nejde však jen o software, ale i hardware. Těžko si vezmete svůj MacBook a vyměníte mi například RAM nebo SSD. Veškerá zařízení Apple jsou prostě prodávána v dané konfigurace a je prakticky nemožné ji měnit. Znovu, když to porovnám s HP, Dell nebo Asus, kde si můžu dle libosti vyměnit paměť nebo RAM za jinou, je to u Applu naprosto nemožné.

5. Omezené možnosti

Ať už uvažujete o produktech s Androidem nebo s Windows, tak si vždy můžete vybrat ze široké škály barev, tvarů a nastavení. U produktů Apple si vyberete tak ze dvou či ze tří možností, které se liší výrazně jen v ceně. U většiny výrobců si můžete vybrat, zda chcete levnou variantu nebo drahou vlajkovou loď. Apple nic takového nemá. Co je ale u Applu lepší je nabídka příslušenství, jako jsou obaly a pouzdra třetích stran. Ta je rozhodně větší než u konkurenčních produktů.

6. Není pro hráče

MacBooky jsou zkrátka stavěny jako business. Je prakticky nemožné na nich hrát jakoukoliv náročnější hru. Jedná se prostě o produkty Apple, kam můžete dát jen ty hry, které Apple schválil a jen ten software, který Apple schválil. Já jsem měl třeba problém, že na svůj iPhone jsem ani nenašel aplikaci, kterou jsem na Androidu běžně používal. Její alternativa pak nenabízela zdaleka tolik funkcí, jako od Applu.

7. Ekosystém Applu

Za mne osobně se Apple vyplatí pouze v případě, že máte od Applu všechno, tzn. počítač, sluchátka i mobil. Pak vše spolu krásně komunikuje. Jestliže máte Windows a k tomu chcete iPhone, není to příliš šťastná volba. Jak jsem ale říkal, tak problém nastává v případě, že chcete od iPhona víc než jen volat a psát SMS. Pokud patříte k náročnějším uživatelům, potřebujete mít širokou nabídku aplikací a služeb, která vám prostě Apple nedá.

Závěr

Znovu podotýkám, že se nejedná o nějakou kritiku, ale jen objektivní hodnocení. Vím, že se mnou nebudou skalní fanoušci souhlasit a budou se hlasitě bouřit proti mému tvrzení. Nicméně toto jsou fakta, o kterých se nedá diskutovat. Apple je dobrá značka a konkrétně iPhone není špatný mobilní telefon. K dokonalosti mu ale chybí několik věcí, a to poloviční cena, lepší parametry a lepší otevřenost pro aplikace třetích stran. Nemluvím pak o tom, že všichni netrpělivě celý rok čekají na nový model iPhona, ale většinou se u nového modelu změní jen rozložení fotoaparátu a modulu.

Zdroj: Makeusof.com (odkaz, odkaz)