Foto: Freepik

Google sice má určitý systém kontrol, díky kterému minimalizuje množství infikovaných aplikací, ale čas od času mu nějaká unikne. Bezpečnostním expertům se podařilo nalézt dalších pět aplikací, které obsahují velice škodlivý vir – trojský kůň. Trojský kůň je druh viru, který má za cíl většinou získat přístup k mobilnímu bankovnictví nebo citlivým přihlašovacím údajům.

Jméno konkrétně tohoto viru je Anatsa. Tento vir nejvíce řádil zejména v Anglii, Španělsku, Německu, Slovensku, Slovinsku a také bohužel v Česku. Jako první obětí měli být uživatelé Samsungu, ale postupně zaútočili hackeři i na další značky. Zde pak je seznam infikovaných aplikací:

  • Phone Cleaner – File Explorer
  • PDF Viewer – File Explorer
  • PDF Reader – Viewer & Editor
  • Phone Cleaner: File Explorer
  • PDF Reader: File Manager

Foto: Freepik

Je možné, že tyto aplikace máte nainstalované. Silně doporučujeme, abyste je obratem odinstalovali, protože se vystavujete velkému nebezpečí. Tyto aplikace se pak vydávají za PDF čtečky nebo aplikace na čištění a zrychlení telefonu. Právě těmto aplikacím totiž uživatelé bez starosti povolí přístup k celému telefonu.

Pro infikování používají vícestupňový proces, aby se dokázaly vyhnout bezpečnostním kontrolám. Trojský kůň pak dokáže naprosto ovládnout váš telefon a hackeři z něj můžou pod vaší identitou podnikat další kroky. Je možné, že jste si tyto aplikace stáhnuly omylem. Lidé si je stáhnou, jednou použijí a nevšímají si jich. Proto se také snadno zapomene, že je máte vůbec stažené.

Zdroj: BleepingComputer.com (odkaz)