Foto: Freepik

V praxi jde zkrátka o to, aby hackeři získali citlivé údaje od uživatelů, jako jsou přihlašovací údaje či údaje o mobilním bankovnictví. Hackeři si obvykle vybírají aplikace, které vypadají naprosto nevinně. Některé z nich jsou právě bohužel k dispozici i na oficiálním obchodě Google Play.

Problém ale je, že malware pracuje v podstatě na pozadí. Uživatel si tak jen těžko všimne, že se něco děje. Zároveň ale původní aplikace funguje zcela bez problémů a nic nenaznačuje jakoukoliv přítomnost viru. Většinou doporučení zní, aby si uživatelé stahovali aplikace jen z oficiálních zdrojů. Nebezpečné ale je, pokud ty zdroje jsou sami infikovány.

Oficiálně byly oznámeny tyto zavirované aplikace:

  1. AA Kredit
  2. Amor Cash
  3. GuayabaCash
  4. EasyCredit
  5. Cashwow
  6. CrediBus
  7. FlashLoan
  8. PréstamosCrédito
  9. Préstamos De Crédito-YumiCash
  10. Go Crédito
  11. Instantáneo Préstamo
  12. Cartera grande
  13. Rápido Crédito
  14. Finupp Lending
  15. 4S Cash
  16. TrueNaira
  17. EasyCash

Doporučení pro uživatele

Proti těmto druhům zavirovaných aplikací se dá bránit akorát tím, že před jejich stažením budete pročítat uživatelské recenze a názory. Zároveň je velice vhodné pravidelně aktualizovat nejen operační systém, ale také veškeré aplikace. Pokud to některé aplikace nabízejí, určitě využijte dvoufázové ověřování či ověření pomocí otisku prstu.

Jak poznat, že mám telefon infikovaný?

I když je těžké poznat, zda není ve vašem mobilu nějaká infikovaná aplikace, máme několik doporučení. Mezi nejčastější znaky infikovaných mobilních telefonů patří:

  • aplikace vykazuje známky nestability
  • navýšení spotřeby mobilních dat
  • četnost reklam
  • spotřeba baterie
  • zvýšené účty za telefon
  • proběhlé transakce na mobilním bankovnictví
  • instalace neznámých aplikací

Zdroj: The Sun (odkaz)