Foto: Freepik

Google pak ale vydal stopku a nechtěl již poskytovat svá cloudová úložiště zcela zdarma, a tak se rozhodl limitovat prostor na Google Fotkách na 15 GB. To je ale spíše směšné, protože to vystačí jen na pět filmů. Bohužel většina uživatelů to vyřešila tak, že prostě vypnula své zálohování.

V praxi to ale znamená, že pokud se vám rozbije nebo ztratí mobilní telefon, tak přijdete o všechna data a veškeré vzpomínky. Někdo to možná řeší tak, že si připojí svůj externí disk s předsevzetím, že tam bude pravidelně zálohovat svá data. V praxi to ale tak jednoduché není, protože většinou uživatelé ze svého předsevzetí upustí již po pár měsících.

Naše otázka tak zůstává stejná, jak nahradit efektivně Google Fotky? Nebo spíše jak efektivně zálohvoat svá data? Odpověď jsem nalezl až v NAS. V praxi to může znít jako nějaká složitost, ale věřte, že není. Dle mého názoru k nějakému podobnému řešení musí dojít prakticky každý. Rozhodně se nedá říci, že NAS je řešení jen pro firmy nebo nějaké „ajťáky“.

Dneska existuje již jednoduchý a sofistikovaný software, který vám celou instalaci vašeho soukromého cloudu zjednodufší. Navíc na našem kanálu na YouTube budeme přidávat jednoduché a praktické návody, jak si sám a svépomocí poradit s nastavení a spuštěním NAS. V tuto chvíli máme k dispozici NAS od Qnap, a to konkrétně model QNAP TS262, takže veškeré návody budu prezentovat na něm.

Předtím, než publikujeme nějakou objektivní recenzi, tak vám alespoň zprostředkuji své první dojmy a zároveň i výhody, které vám NAS může přinést. Hlavní výhodou je rozhodně záloha dat a jejich bezpečné uchování. Zde si můžete dokonce vybrat, jakou metodou budete svá data zálohovat. Různé metody zálohování i jak na to si probereme v dalších článcích a videích.

Dále vám NAS umožní vzdálený přistup. To v praxi znamená, že se můžete ke svým datům dostat jak z lokální sítě, desktopu, tak i z mobilního telefonu či tabletu. Tato NAS je navíc vybavena dvěma šuplíky pro 2,5“ či 3,5“ disky a k tomu ještě dvěla sloty pro M.2 paměti.

Součástí Qnap TS262 je i modul pro umělou inteligenci Intel OpenVINO AI a jeho součástí je i dvoujádrový procesor Intel s frekvencí 2,9 GHz. Tato NAS je vybavena i HDMI 2.1, které vám umožní přenášet videa o rozlišení až 4K Ultra HD při 60 Hz. Dalším portem je 2,5GbE port s podporou kabelů CAT5e, což je v podstatě kompatibilní se základním kabelem na internet s konektorem RJ45.

Obecně lze říci, že na první pohled se jedná o flexibilní a ekonomické úložiště, které je stvořené pro zálohování počítačů. Navíc je doplněné o spousty chytrých programů, které vám umožní efektivně třídit fotky nebo spravovat vaše data. Toto je ale jen technická specifikace a hrubý dojem.

Chtěl jsem jen představit zařízení, na kterém vám v budoucnu budu ukazovat, jak se s privátním cloudem pracuje a jak se dají jednotlivé funkce nastavit. Recenzi, která bude zahrnovat i testy výkonu či testy, jak v praxi NAS funguje, přineseme až za pár týdnů. Zatím se zdá, že to je ideální řešení, pro zálohování fotek, videí i celých počítačů, ke kterým budete navíc mít stálý přístup odkudkoliv. Nemám rád být závislý na někom a toto je možnost, jak mít svá data stále u sebe a zároveň přístupná odkudkoliv.

Zdroj: IT pro Tebe