Foto: Freepik

Elon Musk má velký sen, se kterým se netají. Chce dostat lidstvo na Mars a vybudovat tam kolonii. To byl mimo jiné i důvod, proč založil svou společnost SpaceX. Nyní se ale stalo několik věcí, které mohou jeho plány zhatit. Podle spoluzakladatele DeepMind, Demise Hassabise by mohl Muskův plán fungovat, pokud se na Mars nedostane umělá inteligence. 

Abychom v tom měli pořádek, tak to vezmeme chronologicky. Musk řekl Hassabisovi, že doufá, že se lidstvo vyhne ohrožení života na Zemi právě kolonizací Marsu. Na to mu Hassabis řekl, že by umělá inteligence mohla vést ke zničení celé lidské kolonie na Marsu. Jak výsledek se rozhodl Musk investovat do Hassabisovy společnosti na umělou inteligenci. Prý se o umělé inteligenci chtěl dozvědět více.

Foto: Freepik

Právě od této doby hlásá Musk na všechny strany, jak je umělá inteligence nebezpečná. Musk volá po zřízení nějakého regulačního úřadu či instituce, která by měla legislativní moc ovlivňovat a regulovat vývoj umělé inteligence. Na druhou stranu si Musk zřídil vlastní společnost na vývoj umělé inteligence s názvem xAI a dokonce již představil nového chatbota Groka.

Těžko říci, kam sahají oprávněné obavy a kde jsou již nějaké kospirační teorie. Každopádně mnoho sci-fi filmů nám ukazuje, kam může vést umělá inteligence, když není nijak regulovaná. Potřeba regulačního úřadu je však zcela reálná a není žádným tajemstvím, že legislativní orgány zkrátka zaspaly.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)