Foto: Freepik

Mapové navigace se staly nedílnou součástí našeho každodenního života. Od dojíždění do práce po cestování na dovolenou, spoléháme na tyto aplikace, aby nám ukázaly cestu a poskytly informace o dopravě a místních zajímavostech. Na trhu existuje několik lídrů v oblasti mapových navigací, jako jsou Google Maps, Waze či Mapy.cz. Již ale existuje také nový hráč, který si zaslouží naši pozornost. Jedná se o aplikaci nazvanou Petal Maps, vyvinutou společností Huawei.

Důležitost mapových navigací

Mapové navigace se staly nezbytným prvkem našich životů. Pomáhají nám najít cestu k našim cílům, minimalizovat ztrátu času v dopravních zácpách a objevovat nová místa. Bez těchto aplikací by naše cesty byly složitější a méně efektivní. Proto je důležité mít na výběr mezi různými mapovými službami, které nám nabízejí různé funkce a možnosti.

Největší lídři na trhu

Na trhu s mapovými navigacemi dominují především tři velké jména: Google Maps, Waze a Mapy.cz. Google Maps je známý svou širokou dostupností a integrací s dalšími službami Google. V naší recenzi jsme mu však vytýkali velice abstraktní pojetí map. Waze se zase specializuje na informace o dopravě a spoléhá na komunitu uživatelů k poskytování aktuálních dat o provozu. I ten je ale poněkud abstraktní. Mapy.cz jsou české, ale nabízejí pokrytí po celém světě a na rozdíl od svých konkurentů nabízejí i turistické mapy.

Vznik Petal Maps

Huawei, čínský technologický gigant, se rozhodl vytvořit svou vlastní mapovou aplikaci, Petal Maps, jako alternativu k těmto existujícím hráčům na trhu. Tato aplikace byla vyvinuta jako součást ekosystému Huawei, který není závislý na službách Google, a je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android i iOS.

Funkce Petal Maps

Petal Maps nabízí širokou škálu funkcí, které byste očekávali od mapové navigace. Zde jsou některé z jejích hlavních vlastností:

  1. Real-time provozní podmínky: Aplikace poskytuje stejně jako Google Maps aktuální informace o dopravě a umožňuje vám plánovat svou trasu tak, aby byla co nejrychlejší a nejméně zácpy.

  2. Návod k jízdním pruhům: Petal Maps poskytuje také detailní pokyny k jízdním pruhům, což usnadňuje navigaci na rušných silnicích a dálnicích.

  3. Hledání míst: Můžete snadno najít restaurace, kavárny, obchody a další zajímavá místa v okolí.

  4. Různé mapové vrstvy: Aplikace vám umožňuje přepínat mezi různými mapovými vrstvami, včetně satelitních snímků.

  5. Offline mapy: Petal Maps umožňuje stahovat mapy pro offline použití, což je užitečné, když nemáte přístup k internetu.

  6. Soukromí a bezpečnost: Aplikace chrání vaše osobní údaje end-to-end šifrováním a umožňuje vám procházet světem v režimu incognito.

  7. Sdílení polohy: Pokud cestujete s ostatními, můžete sdílet svou polohu a plánovat cesty jako tým.

Návod jak pracovat s Petal Maps

Pokud chcete začít používat Petal Maps, stačí si aplikaci stáhnout z HUAWEI AppGallery nebo z jiného zdroje, pokud nemáte přístup k AppGallery. Po instalaci spusťte aplikaci a povolte přístup k GPS, aby vám Petal Maps mohl ukázat vaši polohu na mapě. Poté můžete začít vyhledávat místa, plánovat trasy a využívat všechny užitečné funkce, které aplikace nabízí.

Uživatelské hodnocení

Po vyzkoušení jsem byl mile překvapen, protože co se týče funkcí, tak jsou prakticky rovnocenným konkurentem Google Maps. Můžete si navíc zvolit třeba ikonku vašeho vozu. Výběr ikonek je omezený a otevírá se postupně tím, kolik kilometrů najezdíte. Jde tedy o takovou soutěž. I zde můžete nahlásti nějakou překážku na silnici či zácpu.

Velkou výhodou je možnost výběru hlasu mezi mužským a ženským. I tyto mapy jsou abstrahované, i když ne tolik, jako v případě Googlu a jsou myšleny primárně pro řidiče. Pokud ale jste na cestě určitě je můžete vyzkoušet a litovat nebudete. Dokonce i datový balíček obsahující mapové podklady celé republiky zabírá zhruba polovinu, než je tomu u Google Maps.

Závěr

Petal Maps je zajímavou alternativou k mapovým navigacím jako Google Maps a Waze. Má několik silných stránek, včetně bezpečnosti a soukromí uživatelů, a nabízí užitečné funkce pro každodenní použití. I když možná není zatím největším hráčem na trhu, konkurence v oblasti mapových navigací je zdravá a vede k inovacím, což nakonec přináší uživatelům prospěch. Takže pokud hledáte novou mapovou navigaci pro své zařízení Huawei, Petal Maps je určitě dobrým kandidátem k zvážení.

Zdroj: Huawei.com (odkaz)