Foto: Freepik

Není to zas tak dávno, co se každý dospělý muž musel povinně zúčastnit základní vojenské služby, aby byl připraven sloužit vlasti a bránit ji. Po zrušení této základní vojenské služby samozřejmě zájem o armádu silně upadá a armáda složená jen z profesionálních vojáků se spíše specializuje na různé obory, jako je zdravotnictví či pyrotechnika.

Za malým zájmem o toto prestižní povolání mohl stát i složitý náborový proces, který vyžadoval cestu do oficiální náborové kanceláře. To může být pro někoho skutečnou komplikací. I proto armáda spustila nedávno nový web doarmady.cz, který funguje jako virtuální náborové středisko Ministerstva obrany.

O spuštění tohoto virtuálního náborového střediska informovala na tiskové konferenci přímo ministryně obrany Jana Černochová spolu s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR generálporučíkem Karlem Řehkou. V současné době je virtuální systém plně funkční a připravený přijímat přihlášky od prvních rekrutů.

Celý proces náboru tak mohou rekruti absolvovat pohodlně z domova, a to právě prostřednictvím platformy DoArmady.cz. Tato platforma není jen virtuální náborové středisko, ale také důležitý rozcestník obsahující veškeré potřebné informace o náborovém procesu, české armádě i vojenství obecně.

Přímo na webu si pak rekruti i zájemci o armádu mohou vyzkoušet některé speciální videohry a cvičební plány. Jednou ze sekcí na webu je i tzv. „Armypedie“, což je encyklopedie s vojenskými pojmy a jejich vysvětlením. Nemusí se tak jednat o vhodné místo jen pro aktivní zájemce o vojenskou službu, ale také pro jakéhokoliv fanouška armády.

Ministryně obrany Jana Černochová zastává názor, že je potřeba modernizovat armádu a přijmout do roku 2030 alespoň 30 tisíc nových vojáků, a to včetně 10 tisíc příslušníků aktivních záloh. Nový portál je právě jednou z věcí, které prošly modernizací. Přímo na portál je možné nahrávat příslušné dokumenty a projít pohodlně proces náboru.

Podle generálporučíka Karla Řehka je Armáda ČR stále atraktivním zaměstnavatelem, který nabízí celou řadu výhod, zdravotní péči i spravedlivý plat. Nyní je celý náborový proces kompletně elektronický, což znamená, že uchazeč nemusí fyzicky navštěvovat náborové středisko. Přihlášku může podat online a identita občana mu předvyplní část potřebných informací. Fyzický kontakt s armádou nastává až při zdravotní prohlídce a závěrečném pohovoru na oddělení pro výběr personálu, které probíhá prostřednictvím videokonference. Tímto způsobem se zjednodušuje a urychluje náborový proces pro budoucí vojáky.

Zdroj: MOCR.armyc.cz (odkaz)