Foto: Pixabay

I když to možná při dnešních cenách elektrické energie nevypadá, tak většina vyspělých států chce do budoucna přejít na čistě elektrické či hybridní automobily a zakázat klasické automobily. Nicméně se z toho dá usuzovat, že dříve či později nás každého čeká nucený nákup elektromobilu. 

S tím samozřejmě bude spojena i starost o infrastrukturu a případnou síť dobíjecích stanic. Na to se již nyní připravuje aplikace Waze, která umožní navigovat na dobíjecí stanice, které navíc podporují typ nabíjení kompatibilní s vaším vozem. Ne každá nabíjecí stanice je totiž vhodná pro každé vozidlo.

Foto: Pixabay

Možnost vyhledávat dobíjecí stanice je na Wazu již od roku 2021, nicméně v té době ještě Waze nepodporoval možnost navigace na konkrétní dobíjecí stanice dle typu vozu. Jediné, co musíte udělat, je sdílet svůj typ či odel vozidla a nabíjecí konektor s Googlem, který provozuje aplikaci Waze. V aplikaci Waze se nová funkce má objevit během několika příštích týdnů.

Ve Wazu se pak zobrazí jen vhodně nabíjecí stanice. Podle Mezinárodní energetické agentury se v roce 2012 prodalo celosvětově pouze 120 000 elektromobilů, zatímco o deset let později se stejný počet prodal za týden. Exponencionální nárůst se dá očekávat i nadále, protože v minulé roce prezdient USA, Joe Biden, stanovil závazek, že 50 % všech prodaných aut na území USA mají být v roce 2030 pouze elektromobily.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)