Foto: Pixabay

Ve světě panuje obecný trend přechodu z klasických automobilů na benzin či naftu na elektromobily. Děje se tak z přesvědčení, že elektromobily jsou více ekologické. Je pravda, že při samotné jízdě nevylučují žádné emise. Pokud se však koukneme na tuto problematiku z širšího pohledu, zjistíme, že tato elektrika se musí někde získávat.

V mnoha případech se získává v uhelných elektrárnách, které mají daleko větší emise, než kdyby místo elektromobilů jezdily automobily s katalyzátorem. To je ale problematika pro jiný článek. Zelená část Evropského parlamentu právě schválila loňský návrh zákona, který se týká právě elektromobilů.

Podle této nové legislativy by měly od roku 2035 být zakázány automobily jiné než bezemisní, což znamená elektromobily nebo automobily na vodíkový pohon. Z této legislativy jsou tak vyloučeny veškerá spalovací auta, vznětová auta, ale i různé hybridní vozy. V praxi tak po roce 2035 nebudete moci koupit nové vozidlo na spalovací či hybridní pohon.

Foto: Pixabay

Zákon již podepsal Evropský parlament, čímž se dá prakticky považovat za schválený. Podle evropských socialistů je ale balíček spravedlivý a prospěje to prý trhu. Z pohledu občanů České republiky se ale nebude pravděpodobně jednat o příjemnou zprávu, protože pořizovací cena elektromobilů je o mnoho vyšší než u klasických automobilů.

Navíc v souvislosti s inflací a rekordně vysokými cenami za elektrickou energii bude provozování elektromobilů velice drahé. Dá se proto očekávat, že na své si přijdou autobazary a autoservisy, kdy se lidé budou snažit do poslední chvíle opravovat svůj stávající automobil.

Zdroj: Elektrickevozy.cz (odkaz)