Foto: Pixabay

Když jdete po ulici těžko narazíte na někoho, kdo nemá u sebe mobilní telefon. Typický pracující člověk dnes ráno vstane, koukne se na e-maily, pak v práci sedí u počítače a po práci sedí zbytek dne u počítače či mobilního telefonu doma. Jinými slovy od rána až do večera jsou jeho oči a mozek vystaveny nebezpečnému záření.

Organizace National Toxicology Program vydala studii (zdroj), podle které tato zařízení vydávají nebezpečné elektromagnetické vlny. Právě tyto vlny mají neblahý vliv na naše duševní zdraví a dokonce mohou souviset i s rozvojem velice závažných onemocnění, jako jsou například mozkové nádory či neurodegenerativní poruchy.

Zdroj: Pixabay

Na vědeckém poli však panují rozporuplné názory. Faktem zůstává, že mobilní telefony vyzařují elektromagnetické záření, které je zdraví nebezpečné. Otázkou, na níž se vědci prozatím neshodují je, zda toto záření je natolik výrazné, aby mohlo ovlivnit negativním způsobem zdraví člověka a vést až ke vzniku závažných onemocnění.

Podle výzkumníků z Národního toxikologického programu (NTP) však na základě testů na potkanech existuje přímá souvislost právě mezi zářením a nádorem na mozku, který se rozvinul zejména u potkaních samců. Podle NTP je rozporuplnost názorů způsobena tím, že někteří vědci vycházejí ze starších studií prováděných na starých zařízeních, která nevyzařovala takové množství záření.

Pokud se chcete preventivně chránit před zbytečně velikým množstvím záření, zkuste se vyvarovat nadměrnému užívání mobilního telefonu. Pokud již voláte, používejte hlasitý odposlech nebo sluchátka, aby mobilní telefon nebyl přímo u vaší hlavy. Zároveň se nedoporučuje nosit mobilní telefon stále na stejné části těla, resp. neustále ve stejné kapse. Lepší je mít mobilní telefon v batohu či kabelce.

Zdroj: NTP.gov (odkaz), healtline.com (odkaz)