Foto: Pixabay

Vše se začalo tím, že konkurenční sociální síť Twitter, kterou vlastní Elon Musk, oznámila uživatelům zpoplatnění ověřených účtů. Nyní se k tomuto trendu chce připojit i společnost Meta Platforms se svými sociálními sítěmi Facebook a Instagram. V současné době dokonce již zavedla předplatné pro ověřené účty, ale jen v Austrálii a Novém Zélandu.

Tyto dvě lokality si společnost Meta Platforms vybrala záměrně jako testovací oblasti. V případě, že vše půjde podle plánu, bude systém předplatného zaveden celosvětově. Nyní to vypadá, že by cena předplatného pro obě platformy mohla stát měsíčně v přepočtu 265 Kč. Pro předplatné na zařízení s Androidem či iOS si budete muset více připlatit, konkrétně 332 Kč.

Foto: Pixabay

Pokud se budete chtít zařadit mezi předplatitele, budete se muset prokázat i svým průkazem totožnosti. Po ověření se vám u vašeho profilového obrázku zobrazí modrá ikonka. Mimo této modré ikonky získá uživatel i větší ochranu proti zneužití jeho účtu.

I když jsou technologie na vzestupu, většina provozovatelů se potýká s finančními problémy a jak Meta Platforms, tak Twitter musejí propouštět a hledat nějaký alternativní zdroj příjmů. Podle dostupných informací musela Meta Platforms dokonce propouštět více než 11 000 lidí.

Sám Mark Zuckerberg, zakladatel společnosti Meta Platforms, tuto situaci komentoval slovy: „On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával.“

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)