Foto: poskytnuté společností HP, se souhlasem společnosti

Podle dostupných informací by mělo jít o skutečného profesionála, který je vhodný pro jakoukoliv kreativní práci, disponuje vysokým výkonem díky procesoru Intel i7 12. generace, má dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX A1000 a samozřejmě by jsme u něj měli nalézt antireflexní displej. Pověst o něm jde dobrá, takže pojďme přesvědčit, zda je to pravda.

VZHLED

Notebook je 16 palcový, což nabízí uživatelům dostatečný prostor nejen pro pohodlné rozložení klávesnice, ale také pro dostatečně velký displej. Je jasné, že pokud potřebujete pracovat na notebooku celý den, nemůžete se neustále mačkat na malém netbooku, protože byste z toho také mohli mít zánět šlach.

Notebook má příjemně šedou neutrální barvu a má celokovové šasi. Z druhé strany displeje je pak matný kryt a uprostřed se tyčí poměrně velké lesklé písmeno Z. Displej samotný má pak překvapivě úzké rámečky, což velice oceňujeme, protože o to větší je displej jako takový.

Klávesnice má standardní rozložení a vedle ní se na obou stranách nachází reproduktory. Dohromady se zde nachází dva reproduktory pro výšky a dva basové, ale k tomu se dostaneme v samostatné kapitole. Co na první pohled zaujme po otevření notebooku je rozhodně extrémně velký touchpad.

Foto: poskytnuté společností HP, se souhlasem společnosti

Nesmíme také zapomenout na výbavu portů a jejich rozložení. Na levé straně máme napájecí konektor, konektor pro sluchátka, dva konektory thunderbolt s rozhraním USB-C a přenosovou rychlostí 40 Gb/s. Na pravé straně je jeden port USB-A, jeden USB-C, slot pro microSD kartu a zámek notebooku.

Displej

Jak již bylo uvedeno výše, tak tento notebook má šestnácti palcový IPS displej s rozlišením WUXGA (1 920 x 1 200), tenkým rámečkem a antireflexní úpravou. To je z našeho pohledu velká výhoda, protože zvláště při denním ostrém světle bývá u některých notebooků problém s viditelností. Zde je dobrá viditelnost podpořena svítivostí 400 nitů. Co se týče barevnosti, tak zde je 100 % pokrytí sRGB.

Klávesnice a touchpad

Tato klávesnice je maximálně uzpůsobena pro plnohodnotnou práci, takže její šířka je optimální pro psaní všemi deseti prsty. Zároveň jde o tichou klávesnici HP Premium, která je podsvícená a má i programovatelnou klávesu. Navíc musíme ocenit i fakt, že klávesnice je odolná proti polití, což se může hodit. Jak již bylo uvedeno výše, tak touchpad má nadprůměrné rozměry, což je jen pro dobro věci. Práce na něm je tichá měkká a touchpad reaguje prakticky v reálném času.

Výkon

Vzhledem k tomu, že jde o mobilní pracovní stanici, je výkon velice důležitý parametr. Zde bije srdce v podobě čtrnácti jádrového procesoru Intel Core i7 12. generace s rychlostí 4,7 GHz. O grafiku se zde stará samostatná grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3060, což je opět pozitivní zpráva pro ty, kteří chtějí tuto stanici využít ke kreativní tvorbě či renderování náročného videa. Vše je navíc doplněno o operační paměť DDR5-4800 o neobvyklé kapacitě 32 GB.

Úložiště

Úložiště je zde takřka standardní a má podobu 512 GB SSD disku. Jde o rychlou formu zápisu i čtení a nestane se tak, že by se někde vaše aplikace zasekla kvůli pomalému disku. Navíc je možné toto úložiště ještě rozšířit o paměťovou kartu microSD, takže se může ve finále kapacita úložiště i zdvojnásobit.

Výdrž

Výdrž tohoto modelu je dle našeho testování něco málo přes 12 hodin. Jde však o velice subjektivní údaj, protože závisí na momentálním nastavení jasu nebo množství spuštěných aplikací. Nicméně se jedná o naprosto dostačující výdrž pro běžný pracovní den. I při větším zatížení vydrží zhruba 9 hodin.

Zvuk

Co se týče zvuku, tak o ten se starají hned čtyři reproduktory od známého výrobce Bang & Olufsen, a to dva reproduktory starající se o vyšší polohy a dva reproduktory starající se o hlubší tóny. Navíc jsou na notebooku dva digitální mikrofony, které se postarají o čistý přenos vašeho hlasu při konferenčních hovorech.

Závěr

Závěr je v podstatě jednoduchý, protože tento notebook splňuje zřejmě vše, co se od mobilní pracovní stanice očekává, protože je výkonný, rychlý a má velké úložiště. Jedinou nevýhodou je větší váha, což je ale nutná daň za bytelnost, celokovové tělo a nabušenou výbavu. Jako výhodu bereme kvalitní podání barev a nadprůměrný zvuk i v této cenové kategorii.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP