Foto: Pixabay

Ke konci minulého roku zaznamenal technologický svět malou senzaci v podobě ChatGPT, což je chatovací platforma založená na umělé inteligenci. V současné době má ChatGPT integrovanou databázi jakožto znalostní bázi, ale prozatím není připojená k internetu. Přes ChatGPT si tak nemůžete prohlížet internetové stránky nebo vyhledávat informace on-line.

Největším a nejpoužívanějším vyhledávačem na internetu je v současné chvíli bez pochyby Google. Ten se však velice obává toho okamžiku, kdy někdo nasadí ChatGPT či obdobnou technologii jako vyhledávač na internetu. Z toho důvodu Sundar Pichai, generální ředitel, aktivoval „červený kód“.

Foto: Pixabay

V praxi to můžeme chápat jako vyslaný signál od generálního ředitele pro oddělení zaměřené na výzkum a vývoj modelů umělé inteligence s cílem vytvořit a restrukturalizovat stávající vyhledávač, aby byl schopný konkurovat sílící hrozbě v podobě ChatGPT.

Proto od nového roku až do květnové konference Google budou pracovní síly přeřazeny tak, aby se podpořil růst produktů založených na umělé inteligenci. Google samozřejmě nezůstává příliš pozadu, protože již dlouhou dobu má svůj chatovací systém postavený na umělé inteligenci nazvaný LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Důvod, proč Google doposud nenasadil LaMDu do ostrého provozu je určitý druh strachu. V minulosti se totiž objevovali útržkovité zprávy od zaměstnanců, že jejich umělá inteligence má city nebo se dovolává právníka, který by ji zastupoval. Z toho se dá usuzovat, že Google chce zapracovat na vývoji umělé inteligence ve smyslu zlepšení jejich reakcí a odpovědí.

Zdroj: IndianExpress.com (odkaz)