Foto: Pixabay

Zkuste ho najít

Pokud jste to zjistili teď a jste si jistí, že ještě před pár minutami jste ho měli, tak se vydejte po stejné cestě, odkud jste přišli. Prohledejte si kabát a všechny kapsy, protože ve zmatku ho člověk mohl dát jinam, než obvykle. Pořádně prošacujte také batoh a jako poslední možnost můžete využít nejbližší obchod či trafiku, zda tam někdo nedal nalezený mobil.

Kontaktujte svého operátora

Jako první byste určitě měli kontaktovat svého operátora, a to buď z jiného telefonu nebo přímo na pobočce. Ten totiž dokáže zablokovat SIM kartu, aby nikdo nemohl pod vaším číslem volat. Zároveň vám na pobočce jsou schopni vystavit novou SIM kartu se stejným telefonním číslem.

Pokud jste si jistí, že byl ukraden a nebo je nenávratně ztracen, obraťte se na policii, která s vámi sepíše protokol a ztrátě či odcizení a zároveň můžete zažádat o zablokování celého telefonu. K tomu je ale již potřeba znát údaje, které byly v originálním balení, jako je číslo IMEI. Proto je lepší krabici od telefonu nevyhazovat a popřípadě si raději toto číslo někam poznamenat.

Foto: Pixabay

Pomůže Google

Pokud máte telefon s operačním systémem Android, tak máte velkou výhodu, protože Google vám nabízí ještě jednu možnost. Stačí, když půjdete ke svému počítači, otevřete si Google Chrome a přihlásíte se do něj stejným účtem, jaký máte ve svém mobilu. Do vyhledávače zadejte „Najdi telefon“.

I když to možná netušíte, tak Google zabudoval do vašeho mobilu funkci „Najdi moje zařízení“. Pro nalezení vašeho telefonu musíte mít telefon zapnutý. Pokud je vypnutý, ukáže vám to jeho poslední známou polohu a musíte mít aktivní mobilní data nebo být připojeni k internetu. V Google mapách se vám pak zobrazí aktuální poloha mobilního telefonu.

Snadno tak zjistíte, jestli jste ho ztratili nebo vám byl odcizen. Tuto informaci můžete předat policii a pokud byl skutečně ukraden, může policie pachatele zastavit a dopadnout jen podle vašeho vyhledávání v Googlu.

Zálohujte si vše již nyní

Nejlepší rada je prevence. Nikdy nenechávejte vše jen v mobilním telefonu. Zkuste si třeba stanovit, že jednou měsíčně si přehrajete fotky a videa na nějaký externí disk nebo do počítače. Zabere vám to sice 15 minut, ale nepřijdete třeba o první krůčky svého dítěte. Myslet na zadní vrátka doporučujeme i v případě WhatsAppu. V nastavení můžete zapnout zálohování na Google disk. Pokud tak neučiníte, ukládá WhatsApp veškeré údaje na lokální disk, což znamená do mobilu. Jednoduše tak můžete přijít o vše.

Zdroj: mobilmania.cz (odkaz)