Foto: Pixabay

Výběr žárovky

Nejdůležitější je rozhodně výběr správného typu žárovky. Ideální je vycházet z té původní, která vám praskla či se rozbila. Na staré žárovce pak naleznete vyraženou velikost objímky a svítivost uváděnou ve Wattech. Pokud ale máte nové svítidlo určitě tam někde bude uvedená informace o tom, jaký typ žárovky se do něj používá.

V úvahu musíte také vzít velikost místnosti, kde bude žárovka umístěna. Do malé místnosti se rozhodně nehodí 100 W žárovka. Zároveň zvažte i možnost nekupovat klasickou žárovku, ale úspornou, která je sice na pořízení dražší, ale 10 W úsporná žárovka dokáže zářit jako 60 W, čímž vám významně šetří již tolik drahou energii.

Bezpečnost při výměně žárovky

Ať už jste zkušení nebo nezkušení, rozhodně musíte dbát na bezpečnost. Proto před odmontováním staré žárovky si vypněte daný elektrický obvod pomocí jističů. Úraz elektrickým proudem není rozhodně žádná maličkost. Při výměně si také postavte pod žárovku pevnou židli nebo malé štafle, které ale musí být pevné.

Jak na výměnu žárovky

Starou žárovku opatrně vyšroubujte. Pozor si dejte zejména pokud je prasklé sklo a hrozí nebezpečí pořezání. Novou žárovku opatrně vyjměte z krabičky a pokuste se nedotýkat se skleněné části, protože některé žárovky jsou na to velice citlivé a ovlivňuje to i jejich funkčnost. Ideální je vzít žárovku do rukou pomocí kapesníčku nebo hadříku. Novou žárovku pak zašroubujte opatrně do závitu. Žárovku musíte dotáhnout, ale dejte zároveň pozor, abyste nestrhli závit.

Foto: Pixabay

Když ani výměna žárovku nepomůže

Poté, co znovu nahodíte jističe se může klidně stát, že žárovka přesto nebude svítit. Na vinně v tomto případě může být staré svítidlo nebo dokonce i elektrický obvod. Žárovku můžete vyzkoušet do jiného svítidla, abyste měli jistotu, že je nová žárovka v pořádku.

Rozhodně ale v této fázi doporučujeme zavolat odborníka. Můžete ještě narazit na jednu komplikaci, a to když vám skleněná část celá odpadne a závit zůstane v objímce. V tomto případě stačí vyšroubovat závit pomocí kombinovaných kleští, které vsunete do závitu.

Zdroj: Dekolamp.cz (odkaz)