Foto: Pixabay

Hned v úvodu musíme ale přiznat, že stoprocentně bezpečné heslo prakticky neexistuje, ale můžeme se snažit, aby to naše bylo co možná nejbezpečnější. Je pak zcela logické, že by heslo nemělo být na první pohled snadno k uhodnutí, takže rovnou zapomeňte na oblíbené číselné řady nebo jednoduchá slova.

Hesla zkrátka potřebujeme prakticky ke všemu – pro přihlášení k e-mailu, k Wi-Fi, do interní sítě zaměstnavatele, na nejrůznější e-shopy a především i k mobilnímu bankovnictví. Potřebných hesel pak může být i několik desítek, a není prakticky v lidských možnostech si zapamatovat tolik originálních hesel. Proto to mnoho uživatelů řeší tak, že mají pro všechny potřeby jediné heslo, což také není moc bezpečné.

Jak vypadá špatné heslo?

Jak již bylo řečeno výše, je zapotřebí se vyvarovat snadným, slabým a lehce odhadnutelným heslům. Proto jako heslo nesmíte používat:

  • jména: nepoužívejte své jméno, ani jména kohokoliv z rodiny, vašeho zvířátka, příjmení za svobodna, atp.

  • adresy: název vašeho města, ulice, rodného města, čtvrti nebo regionu

  • čísla: především datum vašeho narození v různých tvarech, ani data narození členů vaší rodiny nebo datum významných událostí, jako je svatba

  • jména a názvy pozpátku: eiram, kíbob, bukaj, atd.

  • často používaná obecná hesla: 12345, aaaaa, 00000, admin, heslo, hesloheslo, apod.

Foto: Pixabay

Jak vytvořit silné a bezpečné heslo?

Existuje několik obecných rad, které dokážou snížit pravděpodobnost, že vaše heslo bude odcizeno nebo zneužito. Zejména je potřeba dbát:

  • minimální počet znaků je osm, ale lepší je samozřejmě použít třeba dvanáct

  • mělo by rozhodně obsahovat jak malá, tak velká písmena

  • rozhodně musí obsahovat minimálně jednu číslici

  • silně doporučujeme, aby obsahovalo alespoň nějaký symbol, jako je: ? ! / %

Jako naprosto ideální heslo se pak jeví takové, které vypadá jako náhodný a nesmyslný hluk čísel, písmen a znaků, jako například kD1k-?4KHkhsd.!. Můžete ale také chytře kombinovat a vzít třeba počáteční dvě písmena z oblíbené písničky (Kočka Leze Dírou Pes Oknem) a mezi ně dát čísla.

Vznikne vám tak Ko1Le2Di3Pe4Ok5. I taková hesla jsou samozřejmě prolomitelná, ale bude to trvat i několik let. Nakonec můžete dvěma písmeny označit, pro jakou službu je dané heslo (Em pro email, FB pro Facebook, Sk pro Skype, atd.).

Hackeři většinou zkouší sérii obvyklých hesel a pokud to nevyjde, jdou k někomu jinému. Aby měly zájem probourat vám takto složité heslo a trávit několik let jeho prolamováním, to byste musel být americký prezident. I tak je vhodné vaše heslo jednou za čas obměnit a aktualizovat pro případ, že se nějaký hacker dostal k vašim uloženým heslům v prohlížeči, která nebývají příliš chráněna.

Zkuste správce hesel

Pokud vám chybí fantazie pro vytváření bezpečných hesel nebo jen chcete mít jistotu, že vaše heslo je skutečně bezpečné, můžete využít i některé generátory hesel, které jsou volně k dispozici. Se správou těchto nesmyslných shluků znaků a číslic se raději svěřte správci hesel než internetovému prohlížeči.

Problémem totiž je, že internetový prohlížeč nijak zvlášť tato hesla nechrání a je poměrně jednoduché se k nim dostat. Naproti tomu správce hesel vyžaduje po vás jedno silné heslo, které si zapamatujete pro přístup do aplikace, ale zde již máte bezpečně uchovaná veškerá hesla. Pokud nechcete, aby si váš prohlížeč některá hesla zapamatoval, zkuste prohlížení v anonymním režimu.

Zdroj: Nebojteseinternetu.cz (odkaz)