Foto: Pixabay

Jak pořídit snímek obrazovky na Androidu?

U telefonů s operačním systémem Android je pořízení snímků obrazovky poměrně jednoduché a hlavně ne většině telefonů naprosto stejné. Pro pořízení snímku obrazovky totiž stačí jediný dvojhmat, a to stisknout tlačítko pro snížení hlasitosti a tlačítko pro zamknutí displeje.

Po stisknutí těchto tlačítek se vám objeví miniaturní náhledový obrázek s tlačítkem, kterým miniaturu můžete zrovna sdílet. V případě, že máte starší model, který má ještě fyzické domovské tlačítko, tak bude muset pořídit snímek obrazovky právě současným stisknutím tohoto tlačítka a tlačítka pro zamknutí displeje.

Foto: Pixabay

Jak pořídit snímek obrazovky na počítači?

U počítačů s operačním systémem Windows nalezneme již vestavěný nástroj „Výstřižek“ a „Skica“. Pro jejich spuštění stačí otevřít nabídku „Start“ a zde zadat slovo „výstřižek“. Zde můžete aplikaci také spustit dvojitým kliknutím. Na vaší obrazovce pak tažením myši vyberete objekt či část obrazovky, kterou chcete zaznamenat.

Puštěním myši dojde k automatickému uložení pořízeného snímku do schránky, ze které to pomocí klávesové zkratky Ctrl + V jednoduše vložíte kamkoliv. Toto však není jediný způsob, jak pořídit snímek obrazovky. Další možnost je pomocí klávesové zkratky Win + levý Shift + S, která vytvoří přímo snímek obrazovky. Poslední variantou je využít přímo tlačítko s označením „Prt Scn“.

Jak pořídit snímek obrazovky na macOS?

Dokonce i zařízení od společnosti Apple mají možnost vytvořit snímek obrazovky, a to pomocí klávesové zkratky Shift + Command + 5, čímž spustíte panel nástrojů nazývaný „Snímek obrazovky“. Druhou možností je nalézt tuto funkci přes „Finder“ > „Aplikace“ > „Utility“. Zde byste měli jen vybrat požadovaný režim a dále potvrdit tlačítkem „Zachytit“. Na obrazovce by se pak měl zobrazit pořízený snímek obrazovky.

Zdroj: Support.google.com (odkaz), support.microsoft.com (odkaz)