Foto: Pixabay

Telefon ve vodě neznamená jeho konec

Všichni se shodneme na tom, že mobil ve vodě je poměrně velké neštěstí, kde hrozí trvalé a nevratné poškození mobilu a ztráta veškerých dat. Pokud ale máte mobilní telefon, který má certifikaci IP68 (ochranu proti vodě), můžete být celkem v pohodě, ale tyto mobilní telefony jsou dražší a většina z nás ho zkrátka nemá.

Každopádně mobil ve vodě je pro vás jednoznačný signál, že máte začít něco dělat. Největší riziko je poškození jemné elektroniky uvnitř mobilního telefonu nebo jeho vyzkratování. Proto jako úplně první krok musíte mobilní telefon vypnout. Pokud váš mobil umožňuje vyjmutí baterie, vyjměte ji.

V druhém kroku musíte zahájit sušení. Povrchové kapky vody utřete do papírové utěrky či kusu látky a mobilní telefon nechte co nejvíce větrat, to znamená sundat z něj veškeré kryty a nechat ho nahatý. Rozhodně se ale nesnažte papírem či hadříkem dostat do útrob mobilního telefonu, jako například do portu pro nabíjení – mohli byste totiž poškodit jemné konektory.

Rýže je to nejlepší

Pro ty, kdo to nevědí, je to možná překvapivá informace, ale je to tak. Není lepší první pomoc než rýže. Ta je totiž vysušená a dokáže rychle absorbovat nejen vodu, ale i vlhkost přímo ze zařízení. Proto je ideální vzít nějakou misku či nádobu a nasypat tam rýži. Mobilní telefon pak celý ponořte do rýže v ideálním případě nádobu či krabičku uzavřete či přikryjte.

Mobil tam musíte ponechat alespoň 24 hodin. Poté mobil vyndejte a zkuste ho zapnout. Je možné, že stále nebude fungovat, proto ho rychle zase vypněte a celý proces opakujte. Pokud ale ani 48 hodin v rýži nepomůže, znamená to pravděpodobně konec vašeho mobilu, protože se voda dostala do jemné elektroniky a došlo ke zkratu.

Foto: Pixabay

Sušit utopený mobil fénem je to nejhorší

Někoho by mohlo napadnout vysušit mobil fénem nebo ho dát na topení, což je to nejhorší, co byste mohli udělat. Proces sušení mobilního telefonu zkrátka neurychlíte. Přímým působením tepla můžete mobilní telefon naopak nenávratně poškodit. Může dojít k roztavení jemných čipů, které mají odolnost na max. 50 stupňů Celsia. Zároveň pára z vody se může dostat pod displej a zničit ho. Rozhodně vás také nesmí napadnout mobilní telefon nabíjet v době, kdy se vysušuje, i když je vypnutý. Musíte zkrátka omezit pohyb elektřiny, abyste zvýšili pravděpodobnost na záchranu.

Reklamaci ani nezkoušejte

Reklamace vám téměř jistě nebude uznána. Pokud přemýšlíte, že ho zkusíte usušit a pak předstírat, že se nic nestalo a že sám přestal fungovat, máte smůlu. Uvnitř mobilního telefonu jsou nálepky citlivé na vlhkost, které se při kontaktu s vlhkostí či vodou zbarví. Během minuty tak budou v záručním servise vědět, že vám spadl do vody a vy jen lžete. Zajímavé je, že ani voděodolný mobil nemá záruku na voděodolnost, protože v záručních podmínkách je doslova napsáno, že se nevztahuje na poškození způsobená vodou.

Předcházejte problému

Rozhodně byste měli myslet trochu dopředu a mobil si s sebou nebrat na místa se zvýšenou vlhkostí, jako jsou koupelny, sprchy, lázně, atd. Pokud ho ale chcete vzít s sebou do bazénu či na pláž, pořiďte si speciální vodotěsný obal, se kterým můžete mobil vzít i na plavání.

Jak dostat vodu z reproduktoru

Mnohokrát se stane, že mobilní telefon zachráníte, ale reproduktory nefungují. Důvodem je, že rýže nedokázala vytáhnout všechnu vlhkost. V některých novějších mobilech je už i funkce zbavení se vody v reproduktorech. V principu to funguje tak, že mobilní telefon přehraje sérii tónů dostatečně silných na to, aby svými vibracemi a intenzitou vytlačily vodu z reproduktorů. Pokud tuto aplikaci v mobilu nemáte, můžete si nějakou podobnou stáhnout z Google Play i App Store pod názvem „Speaker Cleaner“ nebo obdobnou alternativou.

Zdroj: reliancedigital.in (odkaz)