Foto: Pixabay

Co to je koncové šifrování alias end-to-end?

End-to-end šifrování se běžně také říká koncové a je to proto, že odeslaná zpráva se díky chatovací aplikaci zašifruje, a to pomocí klíče uloženého v lokálním úložišti daného zařízení. Teprve poté je odeslána internetem do koncového zařízení, kde se zase dešifruje, a to pomocí dešifrovacího klíče z lokálního úložiště příjemce.

Tento šifrovací kód vám pak vygeneruje vaše aplikace. Během toho, co vaše zpráva putuje internetem, je zašifrovaná a nejde dešifrovat. Díky tomu je naprosto minimalizovaná šance odposlechu či zneužití těchto dat. Jediná možnost pro útočníky, jak se dostat k vašim zašifrovaným zprávám je, aby se útočník dostal do vašeho zařízení, kde již bude mít přístup i do aplikace typu WhatsAppu.

Co je šifrováno koncovým šifrováním?

V první řadě jsou samozřejmě šifrovány veškeré zprávy a celá konverzace u chatovacích aplikací typu WhatsApp. Šifrování však nepodléhá jen text, ale také mediální soubory, takže pokud odešlete přes WhatsApp fotku spolu se vzkazem, oba tyto prvky budou šifrovány.

Dešifrovány budou až na druhé straně, na straně příjemce. Zajímavé je, že k těmto zprávám a datům nemá přístup ani poskytovatel chatovací služby či její vývojáři. Klíče k dešifrování vaší konverzace jsou totiž na mobilu odesílatele a příjemce. Zároveň je to i důvod, proč nemůžou tyto zprávy být použity jako důkazní materiál v soudních sporech.

Foto: Pixabay

Ubírá šifrování výkon mobilu?

Rozhodující samozřejmě je, jaký druh šifrování je používán. Ty lepší šifrovací algoritmy rozhodně potřebují zcela logicky výkonnější zařízení. Do této skupiny naštěstí nepatří koncové šifrování, které žádný extra velký výkon nevyžaduje. Nicméně trochu výkonu si také vezme, takže pokud otevřete na mobilu více aplikací, které toto šifrování využívají, může se vám začít i sekat nebo zaznamenáte rychlejší úbytek baterie.

Které aplikace využívají koncové šifrování?

Nejčastěji využívají toto koncové šifrování právě již zmíněné chatovací aplikace. Některé aplikace to o sobě všude rozhlašují a některé to o sobě skoro tají. Mimo notoricky známý WhatsApp to využívá například i iMessage. Messenger toto šifrování ve výchozím nastavení nevyužívá, ale můžete ho aktivovat. Stačí, když kliknete na jméno uživatele a následně zvolíte „Přejít do tajné konverzace“. Existují i méně známé aplikace, jako je Threema, která nenabízí jen šifrované zprávy, ale také hovory.

Zdroj: Support.google.com (odkaz)