Foto: Pixabay

Kdo se pohybuje ve světě počítačů ví, že společnost HP nabízí modelovou řadu Victus již nějakou dobu, ale do nedávna se omezovala pouze na notebooky. Společnost HP se však rozhodla zpestřit nabídku této modelové řady a přidala tam několik stolních počítačů. Zde pak nabízí herní sestavy, které vycházejí cenově o trochu výhodněji, než tomu je i modelové řady Omen.

VZHLED

Z pohledu velikosti se jedná o tradiční stolní počítač o rozměrech 337 x 155 x 297,3 mm. Kastle je vyvedená v krásné matné barvě s velkým chromovým písmenem „V“ vpředu značícím modelovou řadu Victus. Na levé straně je pak větrací mřížka, která nikterak nenarušuje celkový dojem. Jak jsme o tom mluvili již v úvodu, tak u tohoto modelu to platí dvojnásob.

Zde máte velkou chladící soustavu a veškeré součástky jsou krásně volně přístupné, aby k nim mohl vzduch. U notebooku je vše natěsnané, takže jen stěží můžete porovnávat notebook a desktop. Každopádně se jedná o velice elegantní model, který rozhodně zapadne do každé herní soustavy.

Máme zde také bohatou výbavu co se týče portů, a to konkrétně DisplayPort, HDM, DVI a RJ-45. Dále zde také máme bohatou výbavu USB konektorů v podobě dvou konektorů USB 3.1 Gen 2 Type-A, dvou konektorů USB 3.2 Gen 1 Type-A, čtyři USB 2.0 Type-A a jeden USB 3.1 Gen 1 Type-C.

Obecně lze však potvrdit, že počítač HP Victus je přímo jako dělaný pro hry všeho druhu a nejrůznější domácí zábavu. Celý počítač šlape jako švýcarské hodinky a nabízí optimální poměr pro hraní her i jakoukoliv kancelářskou práci.

VÝKON

Srdcem celého stroje je výkonný procesor AMD Ryzen 7 5700G, který je vyrobený 7 nm „Zen 3“ architekturou a skládá se z 6 fyzických jader a 12 vláken. Jeho frekvence je 4,2 GHz a chlazení zde obstarává Wraith Stealth. O grafiku se zde stará NVIDIA GeForce RTX řady 30.

Vše pak doplňuje dvoukanálová operační paměť o frekvenci 3 200 MHz, typu DDR4 a kapacitě 32 GB. Nesmíme ale zapomenout na cache, kde L1 má 384 kB, L2 3 072 kB a L3 je 16 384 kB. Vše je pak doplněno možností stáhnout aplikaci Omen Gaming Hub pro snadnou správu systému a nastavení celého zařízení.

Foto: poskytnuto společností HP, se souhlasem společnosti

S těmito parametry se tak nemusíte bát prakticky žádné moderní hry, a to ani ve vysokém rozlišení. Všechny hry, které jsme zkoušeli, běželi i na maximální úroveň detailů zcela plynule. Co musíme také ocenit je i plynulost při více displejích nasazených současně. Někdy to může také zpomalovat některé grafické karty.

ÚLOŽIŠTĚ

Není žádným překvapením, že se zde nachází SSD disk, bez kterého by některé moderní hry ani nešly plynule spustit na maximální detaily. Kapacita je pak také dostačující, a to 1 GB. Pokud by vám to nestačilo, je zde vždy možnost rozšířit paměť například o další externí SSD disk, který můžete připojit přes rychlejší USB 3.

HLUČNOST

U tohoto modelu specificky musíme zmínit hlučnost. U notebooků jsme zvyklí na to, že při půl hodině hraní vás hlučnost chladicího systému začíná již pěkně obtěžovat. U stolních počítačů to trvá o něco déle, ale konkrétně tento model je velice tichý, takže můžete v klidu hrát jakoukoliv hru i v ložnici se spící manželkou a pokud ji něco vzbudí, nebude to hučící stolní počítač.

ZÁVĚR

Závěrem musíme uznat, že se jedná o velice výkonný herní počítač, který je možné samozřejmě využít i jako kancelářský počítač. Ve své cenové kategorii rozhodně předčí i konkurenci a herní notebooky s tímto výkonem stojí téměř dvakrát tolik. Musíme vyzdvihnout použití 8jádrového procesoru AMD Ryzen 7 5700G v kombinaci s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti. To vám v kombinaci s operační pamětí DDR4 o kapacitě 32 GB dává skutečně dostatek výkonu a kapacity na jakoukoliv moderní hru. Rozhodně můžeme tento počítač doporučit, protože poměr cena a výkon je v tomto případě rozhodně férový.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP