Foto: Pixabay

Garáž bez plachty je lepší volba

Samozřejmě, že pro zazimování auta na několik měsíců je nejlepší mít suchou garáž, kde jsou teploty nad nulou a co nejmenší vlhkost. Tím totiž předejdete případné korozi. Pokud nemáte vlastní garáž, je zde i možnost pronájmu, ale je jasné, že pronájem vyjde možná více, než pneumatiky.

Pokud nemáte možnost využít kryté stání, můžete auto nechat i venku, ale v tomto případě ho doporučujeme zakrýt voděodolnou plachtou, která zabrání alespoň přímému styku s vodou, sněhem a ledem. Použijete-li plachtu v garáži, může se pod ní akumulovat voda, což je v případě garáže nežádoucí.

Před zimou si zajeďte do myčky

Vždy je lepší se svým autem zajet do myšky a nechat ho pořádně umýt. Nachází se na něm totiž řada nečistot, soli a ptačího trusu, který ničí auto. V ideálním případě je lepší ho nechat i navoskovat, protože tím ochráníte lak před poškozením a korozí. Zároveň doporučujeme omýt pořádně i kola, blatníky, disky, brzdy i nápravu. Stejně jako se postaráte o svůj exteriér, postarejte se i o svůj interiér. Vyndejte z něj všechny nápoje, zbytky jídla a pořádně vyčistěte čalounění, sedačky i veškeré plasty.

Dofoukněte pneumatiky

Abyste měli jistotu, že pneumatiky nezpuchří a nepopraskají během zimy, doporučujeme je nafouknout na tlak, který uvádí výrobce pro plnou zátěž. Pokud by byli podhuštěné, mohly by se zde promáčknout vahou auta plošky, které by ovlivňovali jízdní vlastnosti. Někteří řidiči dokonce dávají své auto na špalky, aby předešli tvorbě právě těchto plošek a zároveň tím chtějí ušetřit ložiska.

Foto: Pixabay

Natankujte plnou

Výbornou vlastností benzínu je, že absorbuje vzdušnou vlhkost. Pokud by nádrž zůstala prázdná, mohlo by se v nádrži akumulovat vlhko a nádrž by mohla začít rezivět. Je vždy proto lepší natankovat plnou nádrž. Novější auta mají navíc systém EVAP, který zabraňuje úniku výparů z benzínu, a ty se po prvním nastartování spálí. Váš benzín se tak neznehodnotí.

Vyměňte olej

Pokud chcete auto ustájit jen na pár týdnů, nemusíte olej samozřejmě měnit, ale pokud ho chcete ustájit na více než měsíc, měli byste olej vyměnit. V použitém oleji se totiž nachází i saze nebo zbytek paliva, které mohou výrazně poškodit motor. Někdo nechá auto ustájit na dobu delší než půl roku a před prvním použitím olej také mění, protože kvalita oleje a mazací schopnost klesá tím, že není používán.

Doplňte nemrznoucí kapalinu

I když neplánujete v mrazech jezdit, nezapomeňte do ostřikovačů nalít nemrznoucí kapalinu, stejně jako do chladiče. Tyto směsi totiž mají antikorozní látky a ochrání vaše auto před korozí i před zamrznutím. Pokud vám totiž zamrzne voda do ostřikovačů, může vám to poničit i celé vedení.

Autobaterie, co s ní?

Budete se možná divit, ale autobaterie dokáže zamrznout i při teplotách kolem nuly a hrozí její roztržení. Pokud by autobaterie vytekla do motoru, mohla by ho samozřejmě celý poškodit. Při plném nabití však dokáže odolat i velkým mrazům. Pokud auto jezdí během roku normálně, a to i delší trasy, autobaterie se zvládne dobít sama. Nicméně doporučujeme ji raději překontrolovat.

Co s ní ale přes zimu? Vždy se nabízí možnost odpojit autobaterii a vzít si ji s sebou domů. Druhou možností je nechat baterii tam, kde je, ale chodit ji pravidelně kontrolovat. Hlavně nezkoušejte přes zimu auto jen tak nastartovat, protože k opotřebení motoru dochází nejvíce právě při chodu za studena.

Zdroj: Blog.mall.cz (odkaz)