Foto: Pixabay

Na počátku listopadu vstoupil v platnost zákon Evropské unie o digitálních trzích, který navždy změní pravidla internetu v Evropě. Tento zákon má především zabránit technologickým gigantům získávat absolutní monopol. Obecně lze tedy konstatovat, že Evropská unie přistupuje k těmto technologickým gigantům o mnoho aktivněji, než je tomu třeba ve Spojených státech amerických.

Myšlenka je pak jednoduchá – pokud máte například iPhone měli byste mít možnost stahovat aplikace nejen z App Store, ale také z jiných obchodů s aplikacemi nebo volně z internetu. Nový zákon Digital Marketing Act (DMA) vyžaduje, aby dominantní platformy vpustily menší konkurenty.

Zároveň by mohl nový zákon přimět vývojáře společnosti Meta vyvíjející WhatsApp, aby umožnili uživatelům přijímat zprávy i od jiných konkurenčních aplikací, jako je například Signal nebo Telegram. Zároveň zabrání DMA Amazonu, Applu a Googlu upřednostňovat pouze své vlastní aplikace a služby.

Foto: Pixabay

I když DMA vstoupil v platnost již na počátku listopadu, Evropská unie teprve rozhoduje, kterých společností se to bude přesně týkat a jak vlastně definovat velkou společnost. Podle dosavadních informací by seznam zhruba 12 společností měl být zveřejněn příští rok na jaře. Od oznámení dostanou tyto společnosti čas šest měsíců, aby pružně zareagovali a vyhověli aktuálně platné legislativě.

Evropská unie očekává několik žalob, které budou zpochybňovat nová pravidla pro technologické giganty, ale za tímto účelem zřídí přímo v Kalifornii speciální ambasádu, na kterou se budou moci tito giganti obracet a která bude řešit případné spory. Doposud Evropská unie řešila veškeré problémy žalobami, uvalováním pokut a odvoláváním se na antimonopolní zákon.

Nyní existuje prostě legislativa, kde je to vše přesně specifikováno a tím se zamezí případným nedorozuměním. Podle všeho by měl DMA mít na společnosti a to, jak slouží lidem, ještě větší a masivnější dopad, než GDPR. Již nyní chystá EU ještě další zákon o digitálních službách, který by měl posuzovat rizika některých algoritmů, zveřejňování informací či automatizované rozhodování.

Tento zákon by pro změnu mohl pomoci v boji se sociálními sítěmi. Po jeho schválení se očekává, že by na něj sociální sítě mohly zareagovat do poloviny roku 2024. Zároveň chce Evropská unie legislativně omezit a upravit práci s umělou inteligencí. Podle oficiálních zpráv je celý soubor nových zákonů koncipovaný tak, aby ochránil konečného uživatele a zároveň mu umožnil využívat všech výhod, které moderní technologie nabízí.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)