Foto: Pixabay

Pokud dneska někdo nemá svůj web, jako by ani nebyl. Společnosti ale většinou chtějí pořídit svůj web co nejefektivněji, a to znamená co nejlevněji. Osloví tak studenty či nějakou začínající společnost s poptávkou po webových stránkách a myslí si, že na všechny vyzráli. To ovšem nevědí, jaké tragédie se vlastně dopustili a že jejich snažení je vlastně kontraproduktivní.

Tito studenti tvoří většinou web za zhruba 5 000 Kč, ale v praxi stáhnou nějakou šablonu pro redakční systém WordPress a jen vyplní požadované údaje – logo, jméno, menu, obrázky, atd. To je tak jednoduché, že by to zvládl každý i sám a nemusel by si proto najímat žádnou externí společnost.

Přidaná hodnota společnosti spočívá v tom, že vytvoří tuto šablonu sama. Zabrání tak tomu, že bude zákazník mít stejný web, jako všichni ostatní. Navíc profesionální společnost řeší i bezpečnost, která je velice důležitá. Hackeři totiž využívají toho, že zdrojový kód těchto šablon i WordPressu je veřejně přístupný a cíleně a úspěšně útočí na jejich slabiny.

Ve finále se tak může stát, že pořídí web velice levně, ale do pár měsíců musí najmout opravdu profesionální společnost, protože na web zaútočili hackeři. Nepůsobí pak příliš věrohodně, když si místo zobrazení webu společnosti stáhnete do počítače malware. Těžko můžete očekávat, že se takovýto klient pak k vám vrátí. Naše rada proto zní, abyste na svých webových stránkách příliš nešetřili a raději si pořádně prošli jejich portfolio.

Zdroj: rozhovor s Lukášem Erlebachem ze společnosti GlamCoding, tisková zpráva společnosti GlamCoding