Foto: Pixabay

Od roku 2021 podléhají jakékoliv zásilky, a to i malé, ze zemí mimo EU dani. Navíc je zde nová povinnost, a to od 1. července 2021, kdy musíte podávat celní prohlášení i pro malé zásilky do 22 EUR. Země v Evropské unii si totiž uvědomily, kolik jim utíká financí mimo Evropu.

Na počátku platnosti nové legislativy zaznamenaly tyto eshopy logicky úpadek tržeb. Nenechaly se však odradit a tuto legislativu zcela legálně obešly. Postavily si totiž své velké sklady na území EU a tím pádem při objednání zboží z jejich eshopu je toto zboží expedováno z evropských skladů a tím pádem nespadá pod celní ani daňovou povinnost.

Foto: Pixabay

E-shopy si účtují DPH již při samotném nákupu a nepřenášejí tuto povinnost na své zákazníky. Je vždy ale zapotřebí číst popisek k dopravě v konkrétním e-shopu. Například Aliexpress nabízí dopravu Aliexpress Standard Shipping, které sice není vždy zdarma, ale toto zboží prochází přes překladiště v Belgii, kde zároveň dojde k proclení.

Dalším velkým čínským e-shopem je Wish, který problém vyřešil tak, že navázal spolupráci přímo s Českou poštou. Může se ale stát, že nakoupíte na e-shopu, který neodvádí daně v EU. V tom případě zboží většinou přepravuje Česká pošta a tuto daňovou povinnost splníte při doručování balíčku, kdy to zkrátka zaplatíte.

Ohledně cla – to můžete v tomto případě efektivně vyřešit přes portál eCeP zcela zdarma nebo můžete zplnomocnit Českou poštu, která za vás celou záležitost vyřídí za poplatek 97 Kč.

Jak podat elektronicky celní prohlášení?

Při objednání zboží z Číny se může stát, že máte štěstí a toto zboží neputuje do České republiky přímo, ale přes nějakou evropskou zemi. V tomto případě je v mnoha případech již clo vyřízené. Pokud ale putuje například expres leteckou poštou přímo do České republiky, musíte ho proclít přímo vy.

V případě, že přepravuje balíček Česká pošta, můžete to celé přenechat za poplatek ji. Pokud ale nechcete poplatek zaplatit, můžete si podat celní prohlášení sami a elektronicky přes speciální aplikaci celní správy. Tuto aplikaci naleznete na webu celnicka.cz, který vás krok za krokem provede celým celním řízením.

Jak neplatit DPH z Číny a co je číslo IOSS?

Při nákupu či vyplňování celního prohlášení se můžete setkat s pojmem IOSS. Jde o zkratku anglického „Import One-Stop Shop“. Jde o možnost zaplatit daň přímo při nákupu zboží na čínském e-shopu u zásilek do 150 EUR. Údaj o zaplacení předá provozovatel e-shopu svému zástupci, který je v některé ze zemí EU registrován. Vám předá číslo IOSS, jako potvrzení o zaplacení daně, které můžete vyplnit ve svém celním prohlášení.

Zdroj: Penize.cz (odkaz)