Foto: Pixabay

V současné době jsou již klasické kompaktní fotoaparáty také na ústupu a jsou vytlačovány mobilními telefony, které již mají natolik kvalitní snímače v kombinaci s umělou inteligencí, že výsledná fotografie je skutečně kvalitní. Ovšem zde mobilní telefony nekončí, protože ty nejlepší již postupně útočí na kategorii klasických DSLR neboli zrcadlovek.

Vyplývá to z rozhovoru s viceprezidentem Qualcommu pro segment fotoaparátů, Judd Heape. Podle jeho názoru by totiž mohla umělá inteligence díky správné analýze fotografované scény a algoritmů vylepšení fotografie dostatečně vylepšit nedostatky optiky, která je z fyzikálního pohledu prostě horší než v případě zrcadlovek.

Foto: Pixabay

Velkou výhodou mobilních telefonů je totiž jejich rozměr a nízká hmotnost na rozdíl od zrcadlovek, které musíte přenášet v samostatných batozích a na každý druh scény s sebou tahat ještě drahý objektiv. Umělá inteligence by tak měla podle Heapa postupovat ve čtyřech etapách. V první bude samozřejmě rozpoznána scéna.

V druhé etapě pak umělá inteligence musí automaticky zaostřit, nastavit vyvážení bílé a také vhodnou expozici. Třetí etapa pak má zajistit rozpoznání jednotlivých částí scény, jako jsou obličeje, horizont či úsměv. Nově by se právě chtěl Heap soustředit na tu čtvrtou etapu, která bude vhodně kombinovat tři předchozí a zároveň by měla aplikovat postprocessing. Heap dále prohlásil, že již do pěti let by fotografie z mobilního telefonu mohla být více dílem AI než lidského umu.

Zdroj: AndrroidAuthority.com (odkaz)