Foto: Pixabay

Celkem uložila 233 pokud v hodnotě necelých 3 000 000 korun. Podle mluvčího České obchodní inspekce, Jiřího Fröhlicha, bylo celkem provedeno 245 kontrol. Počet e-shopů, které porušily legislativu tak narostl i oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku o 5,7 %. Největší problém byla podle České obchodní inspekce skutečnost, že e-shopy nedokázaly zákazníkům dodat komplexní informace o produktu a ve 170 případech se také uchýlily k nekalým obchodním praktikám.

Zároveň provozovatelé e-shopů velice často neuvádějí ve svých obchodních podmínkách možnost mimosoudního vyrovnání spotřebitelských sporů nebo nemají kompletní informace ohledně práva každého zákazníka reklamovat vadné zboží. Nejvíce hřešily provozovatelé v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde u všech kontrolovaných e-shopů dospěla Česká obchodní inspekce k nějakému pochybení ze strany e-shopu.

Foto: Pixabay

O trochu lépe si vedl Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kde pochybilo jen 92,6 % kontrolovaných e-shopů. Česká obchodní inspekce uvádí na svých oficiálních webových stránkách seznam rizikových e-shopů, které se na tento seznam dostaly právě kvůli nedodržování platné legislativy. Tento seznam je pak denně aktualizován.

Zdroj: TN.nova.cz (odkaz)