Foto: Pixabay

Nyní se ale dostalo Františku Hrabalovi zadostiučinění, protože po zhruba 7,5 hodinovém soudním sporu konaném v americkém Ohiu přišel verdikt ve prospěch pana Hrabala. Druhou stranou byla společnost Goodyear Tire & Rubber a podle rozsudku musí zaplatit odškodné ve výši 1,6 miliard korun.

Foto: Pixabay

Coda Development při tom žádala několikanásobně vyšší odškodnění. Vše se začalo v roce 2009, kdy přišel pan Hrabal za Robertem Benedictem, inženýrem ze společnosti Goodyear, a navrhoval mu obchodní příležitost v podobě jeho samonafukovacích pneumatik a možnosti jejich uvedení do výroby.

Pan Hrabal se naštěstí kryl a podepsal s Goodyear dohodu o mlčenlivosti, ve které se Goodyear zavázal využít Hrabalovy nápady pouze v případě, že s ním uzavře partnerství. K partnerství nikdy nedošlo, ale pravdou je, že Robert Benedict obratem začal pracovat na vlastním konceptu samonafukovacích pneumatik. Soudní spor se navíc táhne dále, protože Hrabal požaduje uvedení jeho jména u dalších patentů používaných společností Goodyear.

Zdroj: tn.nova.cz (odkaz)