Foto: Pixabay

O víkendu se v Praze konal pátý ročník festivalu Maker Faire, což je v podstatě přehlídka výtvorů a projektů nejrůznějších kutilů z celé země. Místo obvyklého místa na Výstavišti se ale letos konal tento festival v prostorách holešovické tržnice.

Na místo dorazilo na 130 kutilů, kteří měli možnost po dobu dvou dnů představovat veřejnosti nějakým interaktivním způsobem své výtvory. Hlavní hvězdou celého festivalu byl nizozemský projekt algorithmic perfumery. Cílem tohoto projektu je vytvořit pomocí umělé inteligence parfém vám přímo na míru.

Tuto dovednost předváděl nizozemský projekt i v Praze. Pokud jste chtěli vlastní parfém na míru, stačilo vyplnit krátký dotazník, pomocí kterého se odhalily vaše povahové a osobnostní rysy, vaše preference vůní a barev a tyto údaje byly poskytnuty umělé inteligenci.

Výsledkem jsou tři vůně, které vznikly namícháním ze 46 různých vonných akordů v konkrétních poměrech. Umělá inteligence tak musí zvážit, které vůně k sobě ladí a které nikoliv a zrovna tak musí zvážit i toxicitu při smíchání některých komponentů. Vývojáři sice měli připraveno až 25 volných míst pro tvorbu parfému na míru každou hodinu, i přesto byly volná místa vyčerpána již během prvních pár minut.

Zdroj: Everyhuman.com (odkaz), lupa.cz (odkaz)