Foto: Pixabay

Ten uvádí, že hudba Janet Jackson „Rythm Nation“ pracuje na stejných rezonančních frekvencích, na jakých pracuje i pevný disk. Tím pádem může dojít k narušení činnosti nejen disku vašeho počítače, ale i sousedních počítačů. Následné vyšetřování prokázalo, že důvodem není klip, ale rezonující zvuk.

Celý problém mohl vyřešit jednoduchý filtr, který by rušivé frekvence z hudby zkrátka odebral. Nejedná se o nic nového, protože podobný problém se objevil již u softwarového inženýra ze společnosti Sun Microsystem, Brendana Gregga, v roce 2009. V tomto videu názorně předvedl, jak může lidský křik zvýšit latenci disků a zpomalit I-O operace.

Pozoruhodné je, že tento problém byl oficiálně registrován mezi zranitelnosti pod značkou CVE-2022-38392 s popiskem: „Některé pevné disky s 5 400 otáčkami za minutu, dodávané s přenosnými počítači v roce 2005, umožňují fyzicky blízkým útočníkům způsobit odepření služby prostřednictvím rezonančního frekvenčního útoku se zvukovým signálem z hudebního videa Rhythm Nation.“ Současných modelů se však tento problém netýká, protože výrobci používají spíše SSD, kde žádné rotující plotny nejsou a zároveň nepatří Janet Jackson mezi zpěvačky, které by někdo masivně poslouchal.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)