Foto: Pixabay

Předně si musíme ujasnit, jak si nový notebook vybrat a jak první bod je určitě jeho účel. Pokud chcete nějaký business notebook či notebook do školy, rozhodně nepotřebujete poslední model procesoru a nadupanou operační paměť, ale stačí vám právě nějaké ekonomičtější řešení.

Většinou panuje takový zavedený příměr, že levný notebook rovná se plastové chrastítko, které se hned rozbije. To však již od prvního pohledu neplatí v žádném případě o tomto modelu, který je celokovový a působí velice bytelný a robustním dojmem, ale na druhou stranu je poměrně lehký a extrémně tenký.

Základními definičními prvky by měl být kvalitní Full HD displej, reproduktory značky Bang & Olufsen či velký úložný prostor na SSD disku s kapacitou 512 GB. Celou tuto nádhernou sestavu doplňuje ještě operační paměť DDR4 o kapacitě 16 GB. Potěší i poměrně výkonný procesor, který se postará o adekvátní výkon, který vám dostačuje na všechny běžně potřebné věci.

Foto: poskytnuté společností HP, se souhlasem společnosti

Dále bychom se měli rozhodně zmírnit o hlučnosti. V tomto ohledu jsme velice překvapeni, protože v porovnání s drahými herními speciály je tento model vyložený tichošlápek. Je to samozřejmě tím, že zde není třeba výkonná grafická karta, která jde ruku v ruce s hlučným chlazením. Díky absenci monstrosního chladícího systému se také notebook dostává do nižší váhové kategorie a zároveň je i tím pádem ultra tenký.

Pro nejednoho uživatele je také důležitá výdrž baterie a v tomto případě jsme v testování při přehrávání Full HD videa dosáhli výdrže zhruba 9 hodin. Při používání textového editoru a brouzdání na internetu se pak samozřejmě dostanete na hodnoty okolo 12 hodin. Nabíjení je pak oproti jiným modelům velice rychlé a trvá zhruba 100 minut.

Co se týče zvuku, tak ten pochází, jak je již výše uvedeno, od Beng & Olufsen. Zvuk je příjemný a rozhodně nechrastí. Z našeho pohledu bychom trochu více vylepšili akorát basy. Při srovnání s konkurenčními modely ze stejné kategorie se však jedná o jeden z nejlepších zvuků a kvalitou zvuku by hravě strčil tento model do kapsy i řadu modelů z vyšší kategorie. Nesmíme však zapomenout na to, ze které cenové kategorie pochází tento model.

Poslední kapitolou jsou porty. Konkrétně u tohoto modelu nalezneme na každé straně jeden USB 3.2 a dále pak HDMI 2.0, čtečku karet microSD a také například USB-C 3.2 Gen2. Velice oceňujeme to, že i přes současný trend, se zde nalézá i klasický port na sluchátka Jack 3.5.

Závěr

Závěrem musíme uznat, že se jedná o velice příjemné překvapení. Námi testovaný notebook je velice stabilní, robustní, tenký, rychlý, má kvalitní displej, dobrý zvuk, dobrou výdrž baterie, která vydrží klidně i celý pracovní den a v neposlední řadě musíme pochválit kovové tělo a dobrý výkon. Samozřejmě vše vztahujeme k cenové kategorii, ve které se pohybujeme. Uvažujete-li o koupi nového notebooku pro pracovní potřeby či pro své dítko do školy, můžeme vám s klidným svědomím doporučit právě tento model, který uspokojí i poměrem cena a kvalita.

uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP