Foto: Pixabay 

Hackerských útoků se bojí snad každý, zejména proto, že by mohl přijít o svá citlivá data, popř. i o své celoživotní úspory. Jako prevenci si instalujeme antivirové aplikace a snažíme se neklikat na podezřelé e-maily. V poslední době se poměrně hojně rozšiřuje zejména jeden útok, který ale nevyužívá klasické e-maily, ale šíří se přes chatovací aplikaci Messenger.

Nic netušícímu uživateli přijde zpráva ve znění: „Myslel jsem, že v tomhle videu jsi ty https://youtube-6hg[.]us/y3KsBokp[.]ru“? Tento odkaz se snaží pouze vypadat, jako že odkazuje na důvěryhodnou platformu YouTube, ale není tomu tak. Po kliknutí na tento odkaz jste přesměrování na podvodný web.

Foto: Pixabay

Zde pak útočníci rozjedou svůj útok na plno a snaží se všemožně dostat do vašeho mobilního telefonu a k vašim uživatelským účtům. Zároveň prostřednictvím vašeho telefonu se tato škodlivá zpráva bude šířit i mezi vaše kontakty. Zajímavé je, že nepřesměrovává všechny oběti na stejný web, ale podle toho, z jaké jste země, jakou máte IP adresu či jaký používáte prohlížeč se tento „odkaz“ rozhodne, kam vás přesměruje.

Nabízí se web s podvodnou hrou, web nabízející úžasnou výhru či zázračné léky na váš problém. Tato česká mutace útoku se zvláště nyní v době prázdnin velice rozšířila a podle společnosti na kyberbezpečnost Chech Point Software Technologies je ještě nebezpečnější. Důvodem mohou být právě prázdniny a potřeba lidí sdílet své zážitky. Proto velice důrazně doporučujeme, abyste si vždy rozmysleli, než na něco kliknete.

Zdroj: Smartmania.cz (odkaz)