Foto: Pixabay

Každému se jistě mnohokrát stalo, že při videohovoru s někým druhým měl problém rozumět, co druhý říká například kvůli míře okolního hluku, špatné akustice nebo slabšímu signálu na druhé straně. Tomu se snaží čelit vývojáři aplikace Microsoft Teams za pomoci umělé inteligence.

 

Někdy se také může stát, že mluví hned několik lidí najednou nebo lidé volají z kaváren, kde je přirozený hluk. Microsoft pak uvedl, že aplikoval umělou inteligenci v podobě strojového učení, aby zlepšil akustiku dané místnosti či eliminovat tzv. echo či ozvěnu, která se objevuje v příliš velké místnosti bez nábytku nebo pokud do mikrofonu na druhé straně pronikne váš hlas z reproduktorů a vytvoří se nekonečná smyčka ozvěn.

Foto: Pixabay

Pro server The Verge uvedl Robert Aichner, hlavní programový manažer pro tuto oblast toto: „Zatímco v Microsoft Teams jsme pomocí digitálního zpracování signálu chtěli odvést co nejlepší práci, začali jsme teprve nyní poprvé používat umělou inteligenci k potlačení ozvěny, kde můžete skutečně snížit ozvěnu z několika zařízení.“

Tato technologie pak používá kombinaci dat ze zhruba 100 000 místností a 30 000 hodin rozhovorů. Jedním z nejdůležitějších bodů je však skutečnost, že veškeré zpracování probíhá přímo na vašem zařízení. To má hned několik výhod, protože Microsoftu to ušetří náklady na výpočetní zařízení a zároveň může tato technologie být aplikována u daleko širšího spektra uživatelů. Nyní tak můžete někomu skočit do řeči bez toho, aby se ozvala nekončená ozvěna. Tyto novinky by již měly být zabudovány v nejnovější aktualizaci této aplikace.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)