Foto: Pixabay

Tiskárna ElemX je průlomovou 3D tiskárnou kovů, která je jednodušší a bezpečnější na používání a navíc zvyšuje odolnost dodavatelského řetězce v dopravě, letectví, obraně a průmyslové výrobě. Tiskárna je snadno implementovatelná a její provoz nevyžaduje žádné speciální úpravy zařízení. Systém je navržen tak, aby do procesu vnesl jednoduchost, a je proto ideální volbou pro opravy, tisk náhradních dílů a malosériovou výrobu.

Budoucnost průmyslové aditivní výroby

Společnost Siemens zakoupila kovovou 3D tiskárnu ElemX a doplnila ji do své sbírky aditivních strojů ve svém Centru pro spolupráci v oblasti pokročilých technologií v Charlotte (CATCH). To se zaměřuje na industrializaci aditivní výroby a spolupracuje s konstruktéry strojů, dodavateli materiálů i koncovými zákazníky. 

Stroj ElemX využívá technologii Liquid Metal AM společnosti Xerox, při níž se používá cenově výhodný hliníkový drát, a obsahuje nejmodernější řídicí platformu Siemens SINUMERIK 840D sl s vestavěnou technologií digitálního dvojčete, která optimalizuje proces tisku.

„Společnosti Siemens a Xerox sdílejí podobnou vizi rozvoje výroby cestou vzájemné kreativní spolupráce, což nás společně posouvá správným směrem,“ uvedla Tali Rosman, viceprezidentka a generální ředitelka divize Xerox® Elem™ Additive Solutions. „Je to další důležitý milník pro naši technologii ElemX a těšíme se na spolupráci s inovativní a pokrokovou organizací, jako je Siemens. Siemens a Xerox Elem Additive Solutions společně umožní našim zákazníkům spolehlivě vyrábět díly na zakázku a maximalizovat nové příležitosti ke zlepšení odolnosti dodavatelského řetězce.“

Tato spolupráce poskytuje společnostem Xerox a Siemens včasný přístup k nejnovějším poznatkům a příležitost ke sdílení pokroků v oblasti digitalizačních řešení a automatizačního softwaru, které mají potenciál ovlivnit podobu decentralizovaného modelu výroby.

„Jsme rádi, že můžeme spojit síly se společností Xerox a podpořit industrializaci aditivní výroby prostřednictvím digitalizace,“ řekl Tim Bell, vedoucí oddělení aditivní výroby společnosti Siemens Industry, Inc. „Ve spolupráci se společností Xerox přinášíme do aditivní výroby desetiletími prověřené zkušenosti a technologie společnosti Siemens v oblasti automatizace, jež pomáhají zákazníkům zavádět klíčové výrobní nástroje pro produkční strategie budoucnosti.“

Výzkum letectví a kosmonautiky

Rochesterský technologický institut (RIT) dlouhodobě spolupracuje se společností Xerox v oblasti aditivní výroby (AM) a je jedním z prvních, kdo se rozhodli pro AM s tekutými kovy. „Společnost RIT je již nyní skvělým partnerem, který nám pomáhá rozvíjet naši technologii AM na bázi tekutých kovů, a věříme, že instalace zařízení ElemX v tiskovém centru AM bude důležitá pro další zdokonalování našeho řešení,“ uvedla Tali Rosman, generální ředitelka společnosti Elem Additive.

„Partnerství s moderními výzkumnými pracovišti – jako je RIT –, která spolupracují s výrobci, bude klíčová pro větší rozšíření naší technologie v průmyslu.“ Pracovníci centra AMPrint mají dlouholeté zkušenosti s aditivní výrobou kovů a primárně se zaměřují na její využití v letectví. Instalace je výsledkem úspěšné spolupráce mezi průmyslem a univerzitou a obě strany budou i nadále spolupracovat na rozvoji zařízení ElemX pro nové komerční a průmyslové využití.

„Tisk z tekutého kovu AM je technologie, která se hodí na zakázkovou výrobu náhradních hliníkových dílů, čímž se minimalizují náklady na jejich skladování,“ řekl Denis Cormier, profesor průmyslového a systémového inženýrství, ředitel centra AMPrint RIT a odborník na aditivní výrobní technologie. „Spolupráce s průmyslovými partnery, jako je Elem Additive, je důležitou součástí naší práce zde v centru AMPrint a umožňuje nám maximalizovat možnosti technologie AM. Věříme, že ElemX má obrovský potenciál pro průmyslový rozvoj a škálovatelnost.“

Umístění technologie v centru AMPrint RIT navazuje na předchozí instalace systému ElemX na Naval Postgraduate School a v Oak Ridge National Laboratory, dalších dvou špičkových výzkumných zařízeních, která usilují o rychlejší prosazování technologie AM v oblasti výroby kovových dílů.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Xerox