Foto: Pixabay

„Američtí administrátoři se na nás obrátili s dotazem ohledně zabezpečení aplikace Jolokia Monitoring Agent. Stalo se tak krátce poté, co byl zjištěn globální bezpečnostní incident. Konkrétně se jednalo o zranitelnost v opensourcové knihovně na platformě Java. 

Zajímalo je, zda je ochrana dostatečně silná, aby odolala hackerům. Poskytli jsme jim komplexní podporu k instalaci, aby mohli naši aplikaci používat ve svých procesech. Mezi další populární aplikace z dílny EEA patří Natural Searcher for Jira, který umožňuje zviditelnění procesu a správné zobrazení k rozvržení grafu, a Search fields gadget for Jira, jenž usnadňuje uživatelům vyhledávání,“ říká Jozef Kotlár, IT architekt ve společnosti EEA. 

 

Společnost EEA, která spadá jako jedna ze specializovaných poboček pod česko-slovenskou technologickou skupinu BiQ Group, poskytuje IT řešení na míru pro globální trh. Zaměřuje se na vývoj a integraci aplikací Atlassian a produktů pro řízení projektů, mezi něž patří především Jira a Confluence. 

Jednou z nejúspěšnějších aplikací vyvinutých na Slovensku je Jolokia Monitoring Agent. V praxi jde o monitorovací nástroj, který zpřístupňuje důležitá data v nástroji Jira. S jeho pomocí mohou společnosti zaznamenávat chyby, například při řízení projektů. Zároveň usnadňuje správu procesů a požadavků a umožňuje sledovat, v jaké fázi se nacházejí. 

 

V žebříčku top aplikací na světě

EEA se již podruhé umístila v exkluzivním žebříčku nejpoužívanějších aplikací na platformě Atlassian. Společnost Blended Perspective, která pravidelně sestavuje žebříčky na základě dat z Atlassian Marketplace, ji zařadila do Klubu 500 v konkurenci 1 500 dodavatelů, 4 000 aplikací a 1,5 milionu aktivních instalací. 

„Ve společnosti EEA poskytujeme klientům plnou technologickou podporu aplikací Atlassian, aby mohli automatizovat a lépe organizovat své procesy. To přináší velký prostor pro růst a inovace. Velmi nás těší, že naše služby využívá mnoho spokojených firem, o to víc, když jde o top technologické firmy současnosti jako SpaceX,“ říká Gabriel Lachmann, generální ředitel společnosti EEA, dceřiné společnosti skupiny BiQ Group.

 

Úspěch slovenského IT architekta a jeho týmu

Za vývojem aplikace, kterou využívá společnost SpaceX, stojí Jozef Kotlár, dlouholetý IT architekt EEA, a jeho tým. Další aplikace, které prošly jejich vývojem, integrovaly do provozu společnosti Apple, Nintendo, Lenovo a mnoho dalších. Na Slovensku patří mezi zákazníky společnosti EEA Tatra banka, O2, Poštová banka a Slovenská národní galerie. Jozef začínal jako programátor v jazyce C++ a v současné době pracuje v jazycích Java a Python. V agentuře EEA se od roku 2006 zaměřuje na trendy v oblasti integrace cloudových a open source řešení v čele se softwarem Atlassian a aplikacemi Jira a Confluence.

 

V devadesátých letech začal Jozef Kotlár pracovat na projektu pro českou armádu – na vývoji vlastního hardwaru pro telekomunikační radioreléovou síť s pomocí dalších českých firem. Cílem bylo zajistit nezávislé spojení telefonních ústředen a počítačů vzduchem po celé republice. „Armáda České republiky nás oslovila, zda bychom pro ni nevyvinuli software pro řízení a monitorování těchto přenosových zařízení. 

První verzi jsme byli schopni dodat do šesti měsíců. To, co jsme před téměř třiceti lety implementovali a průběžně modernizovali, funguje dodnes. Toto hardwarové řešení bylo následně přeneseno i do slovenské armády,“ říká Jozef Kotlár, který je zároveň technologickým lídrem v EEA pro nástroje Atlassian, pro něž vytvořil desítky aplikací.

Zdroj: tisková zpráva společnosti BiQ Group