Foto: poskytnuto společností Sencor, se souhlasem společnosti

Tento model bezvadně zapadá do současného trendu udržitelné dopravy, ale zároveň při stále rostoucích cenách benzinu jde o relativně levnou dopravu. Pokud si vyberete takový model, který má dostatečnou nosnost, výdrž i rychlost, tak vám vystačí na běžné ježdění do práce.

VZHLED

Koloběžka má typický vzhled, ale i přes to se podařilo vývojářům a designérům od Sencoru vyvinout tuto koloběžku tak, že je bytelná a pevná. Velice nás potěšila její masivnost, kde nic nikde nepraská nebo neskřípe. U elektro koloběžek je většinou problém zpracování či použitý materiál.

Naštěstí se ani jedna z těchto věcí netýká tohoto modelu. Dokonce i mechanismus na sklápění je pevný a nemá naprosto žádnou vůli, takže i při jízdě vysokou rychlostí máte pocit bezpečí. Celá koloběžka je pak vyvedena v krásné černé barvě, takže není náchylná na špínu.

SKLÁDÁNÍ

Skládací mechanismus je zde naprosto intuitivní a samotné skládání je hotovo během několika málo sekund bez nutnosti použít nějaké další nástroje. Pokud například chcete s koloběžkou dojet jen na stanici tramvaje či metra vězte, že stihnete složit koloběžku i kdyby se zavírali dveře. Pro složení totiž stačí jen povolit jednu páčku, která se nachází zhruba uprostřed řídítek a je hotovo.

Foto: poskytnuto společností Sencor, se souhlasem společnosti

FUNKCE

Tento model má mnoho funkcí a výhod, ale za zmínku určitě stojí i maximální váha koloběžky, která je do 16 kilogramů a hravě si ji tedy můžete vzít i do kanceláře. Díky své váze může jezdec vážit až 120 kilogramů, což není vůbec obvyklé. Většinou totiž elektro koloběžky uvezou pouze jezdce o hmotnosti do 80 kilogramů nebo 100 kilogramů.

Přímo na řídítkách je pak zabudovaný malý displej, kde se vám zobrazují veškeré informace, které potřebujete při jízdě vědět. Těmi je bez pochyby aktuální rychlost, stav baterie či zvolený jízdní režim. Jednou z dalších věcí, které musíme ocenit je i fakt, že displej má výbornou svítivost a i když jsme jeli za ostrého světla, neměli jsme sebemenší problém s čitelností.

APLIKACE

K této koloběžce existuje i doprovodná aplikace vydaná jak pro operační systém Android, tak pro operační systém iOS. Koloběžka má zabudovaný Bluetooth modul, který se spáruje s vaším mobilním telefonem. Na mobilu se vám tak zobrazují veškeré jízdní údaje a data.

JÍZDNÍ VLASTNOSTI

Pokud se chcete rozjet za pomoci elektromotoru, musíte nejdříve zmáčknout univerzální tlačítko na displeji a zapnout ho, dosáhnout rychlosti alespoň 5 km/h a poté zmáčknout páčku, která se nachází u palce pravé ruky. Tím totiž přidáváte rychlost. Koloběžku jsme testovali v lehkém terénu a na lesních cestách a obstála naprosto bez větších problémů. To znamená, že s městským provozem si poradí v pohodě. Velice nás překvapilo, když zvládla i skutečně prudké stoupání při maximálním zatížení.

VÝKON

Srdcem elektro koloběžky je motor o výkonu 400 W, který dokáže uhánět rychlostí až 25 km/h. Pokud ji však zatížíte a pustíte z kopce dolů, můžete se vyškrábat i lehce přes 30 km/h. Sencor nám připravil dva rychlostní stupně, a to Standard a Sport. Při jízdě zajistí určitý komfort i dvojice 10palcových kol, která dokážou zdolat i železniční přejezd.

Na zadním kole je pak kotoučová brzda, která je možná jediným slabším místem tohoto modelu. Při brzdění je zkrátka zapotřebí počítat s tím, že je delší brzdná dráha. Údaje od výrobce hovoří o tom, že by měla mít dojezd až 45 kilometrů. Toho zřejmě lze dosáhnout při jízdě po rovině. My jsme však testovali koloběžku v kopcích, a tak jsme dosáhli dojezdu něco okolo 32 kilometrů. Nabíječka pak zvládne nabít koloběžku na plno za 9 hodin.

ZÁVĚR

S koloběžkou jsme byli po celou dobu testování maximálně spokojeni a nesetkali jsme se s žádným větším problémem. Jediné, co bychom možná vylepšili je brzda, která by mohla být ostřejší. Pokud koloběžku zatížíte na maximum a pustíte to z kopce, jste rádi, když vyberete zatáčku. Konkurencí pro tuto koloběžku může být Xiaomi Mi 3, která je ve stejné cenové hladině, ale která má dojezd jen 30 km. Pro cestu do práce je proto tato koloběžka od Sencoru více než dostačující i za předpokladu, že musíte zdolávat prudké stoupání.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Sencor