Foto: Pixabay

Již dlouhou dobu se mluví o tom, že lidstvo začne osidlovat Mars. V souvislosti s tím je ale zapotřebí vyřešit hned několik problémů, a to především způsob zásobování nějakým zdrojem energie. Jako nejpravděpodobnější se jeví vybudování lunárních jaderných energetických systémů.

Právě v této oblasti již byly podniknuty první kroky. Konkrétně NASA ve spolupráci s ministerstvem udělily zakázky třem společnostem, které navrhují koncepty, jak přivést na Mars jadernou energii. Každá z vybraných společností dostane finance ve výši 5 milionů dolarů právě na návrh štěpného povrchového energetického systému.

Cílem projektu je vyvinout 40kilowattový štěpný energetický systém, který by měl životnost alespoň 10 let. Nejdříve má NASA v plánu otestovat svůj nový jaderný systém na Měsíci, a to ještě do konce tohoto desetiletí. Pokud bude vše probíhat v pořádku, zůstanou tyto testovací reaktory již i na Měsíci, kde budou pohánět tamní mise Artemis.

Smlouvy se společnostmi jsou prozatím uzavřeny na 12 měsíců. Těmi společnostmi jsou Lockheed Martin, Wstinghouse a IX (společný podnik Intuitive Machines a X-energy). I když možná veřejnosti uniká důležitost tohoto projektu, faktem zůstává, že bez přísunu energie není možné spustit jakoukoliv meziplanetární misi.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)