Foto: Pixabay

Společnost OPPO, globální výrobce chytrých zařízení, oznámila úspěšné
testování řešení rozdělení 5G sítí ve spolupráci se společnostmi Ericsson a Qualcomm Technologies. Vytvoření tohoto řešení představuje důležitý krok v realizaci praktického rozdělení 5G sítí. To je navržené tak, aby jej mohli implementovat síťoví operátoři po celém světě.

Společnost OPPO přišla s inovativním řešením rozdělení sítí 5G, aby dosáhla přímého propojení mezi centrální sítí, bezdrátovou sítí a modulem čipu. Na řešení se podílela se společnostmi Ericsson a Qualcomm Technologies. Společnosti svůj projekt nedávno představily ve výzkumné laboratoři 5G
Communications Lab založenou společností OPPO.

Řešení umožňuje rozdělit aplikace a podnikové služby se specifickými požadavky do definovaných vrstev bez změny zařízení. Díky podpoře Ericsson Dynamic Network Slicing Selection a 5G RAN Slicing je toto inovativní dělení 5G sítí schopné rozdělit mobilní aplikace a síťový provoz podle různých částí sítě, což usnadňuje výběr trasy uživatelského zařízení a řízení zásad (URSP).

Dělení 5G sítí bylo představené na vlajkové lodi společnosti OPPO, smartphonu OPPO Find X5 Pro, který běží na Androidu 12 s uživatelskou nadstavbou ColorOS 12.1 a s chipsetem Snapdragon 8 gen 1.

„Inovativní dělení 5G sítí pro podniky je klíčem k budování aplikací pro různé vrstvy sítí 5G,“ uvádí Xia Yang, ředitel Carrier Product Line společnosti OPPO. „Na základě mota naší společnosti využijeme své silné stránky v oblasti inovací. Díky spolupráci napříč technologickým ekosystémem pokračujeme v
rozšíření dostupnosti možnosti rozdělení 5G sítí. Společně s našimi partnery umožníme širokému spektru uživatelů produktů OPPO, aby si jako první mohli vyzkoušet přizpůsobené služby připojení přes 5G.“

Rozdělení fyzické sítě na více virtuálních end-to-end sítí může poskytnout nezávislé síťové zdroje přizpůsobené na základě konkrétních potřeb jejich využití. V konečném důsledku poskytne dělení 5G sítí větší množství zdrojů signálu pro zajištění flexibilnějších a efektivnějších sítí. Společnosti nyní zintenzivní své úsilí na dokončení tohoto řešení pro komerční účely.

Komerční dělení sítí podpoří vznik nových oblastí růstu mobilních technologií
Možnost rozdělení 5G sítí umožní vytvářet nezávislé virtuální síťové „vrstvy“ s různými vlastnostmi sítě – například latencí, šířkou pásma, bezpečností a spolehlivostí – na základě potřeb těch, kteří se k síti připojí. Například pro aplikace automatického řízení lze vytvořit vyhrazenou síť s velkou šířkou pásma a nízkou latencí, která poskytuje vyšší záruku, že například elektrická vozidla obdrží takovou úroveň přesnosti dat a výpočetní propustnosti, jakou potřebují k tomu, aby se bezpečně pohybovala na silnici.

Dokonce je možné vytvářet vrstvy sítě pro konkrétní hry nebo platformy, které by uživatelům poskytovaly citlivější připojení, nezávislé na ostatním provozu v síti. V IoT aplikacích pomůže dělení sítí 5G poskytnout základ pro inteligentnější operace. 

Společnost OPPO už několik let probíhá výzkum a vývoj v oblasti dělení 5G sítí společně s operátory a dalšími partnery. Například ve spolupráci se společnostmi Vodafone a Ericsson vybudovalo OPPO první SA síť 5G ve Velké Británii na univerzitě v Coventry, kde také proběhlo představení první technologie dělení 5G SA sítí. 

Společnost OPPO rovněž spolupracovala s China Mobile na dokončení testování a ověření technologie dělení koncových 5G sítí. V budoucnu bude OPPO i nadále spolupracovat s globálními partnery a operátory. Společně budou podporovat implementaci inovativního řešení dělení 5G sítí, což přinese komerčním partnerům a koncovým uživatelům bezpečnější, spolehlivější a flexibilnější komunikaci v sítích 5G.

Zdroj: tisková zpráva společnosti OPPO