Foto: Pixabay

Určitě se všichni shodneme, že používání chytrých mobilních telefonů je v dnešní době naprostou nezbytností a jen těžko bez něj v dnešní době přežijete. Možná si ani neuvědomujete, jaké by to bylo, kdybyste neměli zrak. Bohužel i takoví lidé, kteří jsou nevidomí, musejí nějak umět fungovat s moderními technologiemi.

Naštěstí by jim společnost Google měla vyjít vstříc v jejich nové plánované verzi operačního systému Android, konkrétně Android 13. Tato verze mobilního operačního systému by totiž měla nativně podporovat mobilní telefony, které mají displeje umožňující zobrazovat braillovo písmo.

Foto: Pixabay

Možná to mnozí ani nevědí, ale mimo klasických telefonů existují již poměrně dlouho i ty telefony, které mají tzv. braillský displej. Problémem těchto displejů bylo, že jen málo aplikací či operačních systémů dokáže jejich potenciál využít. Nový operační systém by však měl přes aplikaci TalkBack umožnit nevidomým zobrazovat veškerý text v braillově písmu.

Do této chvíle bohužel Google nezveřejnil žádné další podrobnosti, co se týče například kompatibility, ale tato funkce by měla mít podporu na většině zařízení. Tato novinka je již k dispozici v rámci testovací verze Android 13 Beta 3, ale oficiálně bude uvedena až letos v létě. Pokud byste měli zájem si ji vyzkoušet, stačí v „Nastavení“ přejít do „Usnadnění“ a zde novou funkci aktivovat.

Zdroj: Phandroid.com (odkaz)