Foto: Pixabay

Internetový prohlížeč Chrome od společnosti Google je nejpoužívanějším prohlížečem vůbec. Platformu společnosti Google, která propojuje jeho mobilní operační systém Android s prohlížečem Google Chrome a službami Google využívá snad úplně každý.

Velice často pak přichází zprávy o tom, že některá z těchto služeb dostane nějakou aktualizaci či vylepšení. Nyní však přišla zpráva s poměrně unikátním obsahem, kdy chce Google během příštího roku odstranit ze svého prohlížeče Chrome i mobilního operačního systému Android všechna hesla.

Podle něj jde o ideální krok, který pomůže vyřešit dlouholetý problém se zabezpečenými hesly, a to na jakýchkoliv webových stránkách a aplikacích. Google oznámil tuto skutečnost v rámci Světového dne hesel. Již v roce 2013 se společnost Google přidala k alianci FIDO, která si dala za cíl vytvořit takový standard pro ověření identity, který by vyřešil problém s hesly a phishingem.

Foto: Pixabay

Místo zadání klasického hesla tak uživatelé budou odemykat své online účty přes pověření FIDO neboli passkey. V praxi tak při pokusu o přihlášení budete muset tuto akci potvrdit ještě pomocí svého mobilního telefonu.

Naštěstí jde o jednorázovou proceduru a nebude nutné ji opakovat pokaždé. Přístupové údaje se totiž uloží do cloudu a následně se synchronizují s vaším telefonem. Google chce tuto novinku zavádět již příští rok, ale masivního rozšíření se zřejmě tento standard dočká až v dalších letech.

Zdroj: AndroidCentral.com (odkaz)