Foto: Pixabay

Již před nějakou dobou dostala společnost Huawei zákaz používat technologie od společnosti Google, což se zdálo jako velký problém. Huawei se k tomu nakonec postavil poměrně statečně a vyvinul si vlastní operační systém i veškeré alternativy ke službám Google. Díky tomu tuto krizi ustál velice galantně.

Google však neustále pracuje na svém novém operačním systému Android 13, který chce dotáhnout k dokonalosti a v rámci toho využije i systém souborů EROFS (Enhanced Read-Only File System). Nyní ale nastává poměrně ironická situace, protože tvůrcem tohoto systému souborů je právě Huawei, které je integrovalo do nadstavby EMUI 9.1.

Foto: Pixabay

Systém EROFS již někteří výrobci mobilních telefonů využívají a hlavním důvodem je fakt, že díky EROFS dojde k úspornému uspořádání prostoru v mobilním telefonu a zároveň disponuje poměrně rychlým načítáním. Tento systém se však nevyužívá jen pro mobilní telefony, ale můžeme ho potkat i v Linuxu. Oproti nejčastěji používanému souborovému systému EXT4 dokáže totiž být o 20% rychlejší.

Jednotlivé partition pak mohou být o něco menší a menší budou i jednotlivé aktualizace Androidu. Je pak jen na výrobci, jak s tímto volným prostorem naloží. Google zkrátka nastaví EROFS jako výchozí souborový systém. Naskýtá se pak otázka, zda by třeba Google nemohl na oplátku zase vyjít vstříc Huawei, když teď sám bude používat jeho technologii.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)