Foto: Pixabay

K tomu jim má posloužit již několikrát odložený vesmírný program Luna, který má překvapivě odstartovat již letos v srpnu. Vladimir Putin pak prohlásil na slavnostním předávání cen kosmonautům na kosmodromu Vostočnyj: „Budeme pokračovat v přípravách nové generace kosmických lodí a technologií pro jadernou kosmickou energetiku, kde máme určitě velmi dobrou a naprosto jasnou výhodu. Obnovíme lunární program.“

Pokud se to povede a vesmírný program Luna dopraví ruské kosmonauty na Měsíc, obnoví se tak 46 let dlouhá odmlka ruských letů na Měsíc. Cílem této mise má být jižní pól, kde chtějí kosmonauti prozkoumat možnosti získání vody z ledu ukrytého pod povrchem. Je zřejmé, že program Luna se tak stane středobodem ruských zájmů ve vesmíru.

Foto: Pixabay

První se na Měsíc podívá Luna 25, kterou si chtějí ruští vývojáři otestovat možnosti přistávání. Zároveň s sebou ponese zhruba 30 kg vědeckých přístrojů, které by měly analyzovat prostředí kráteru Boguslavskij. Oficiální termín letu byl stanoven na 22.srpna 2022. Další misí pak bude Luna 26, která je plánována na rok 2024.

Ta by měla zajistit vypuštění orbitální sondy, která by hledala různé magnetické a gravitační anomálie. Třetí v pořadí je pak Luna 27, což je přistávací modul, který by měl odstartovat v létě 2025 a měl by analyzovat půdu na Měsíci. Mise Luna 28 sice nemá ještě stanovený datum startu, ale měla by z Měsíce na Zemi dopravit vzorky ledu a dalších sloučenin v kryogenním stavu.

U mise Luna 29 bude vypuštěn na Měsíci rover Lunochod, který pak bude odkazovat na historicky první rover, který se pohyboval po cizím tělese, Lunochod-1, a to již v roce 1970. Lidská posádka by se na Měsíc měla vrátit někdy v roce 2027 – 2028. V souvislosti s invazí na Ukrajinu se ale rozhodla Evropská kosmická agentura (ESA) ukončit spolupráci na projektu Luna z důvodu geopolitické krize. Zda to ale nějak zásadně ovlivní start těchto misí se prozatím pouze spekuluje.

Zdroj: esa.int (odkaz), The Moscow Times.com (odkaz)