Foto: Pixabay

Celý svět prošel a stále prochází pandemií koronaviru, který každého zaskočil. Lidstvo totiž na takový typ pandemie nebylo vůbec připraveno. Nabízí se otázka, zda by v případě příchodu další podobné pandemie bylo na tom lépe. Klimatické změny, které prakticky nevyhnutelně probíhají, mají mimo globální oteplování ještě další negativní dopady.

Toto globální oteplování totiž má za důsledek, že se savci stěhují a migrují na nová území, aby mohli pobývat v takových podmínkách, na které jsou zvyklí. To ale znamená, že s sebou také táhnou své onemocnění, na které jsou v současných podmínkách všichni zvyklí. V případě migrace na nová území se může stát, že dojde k přenosu viru z druhu na druh, a to včetně člověka.

Foto: Pixabay

V případě koronaviru se konec konců také přenesl vir z netopýra na člověka. Podle nejnovějších výzkumů (odkaz) publikovaných v časopise Nature hrozí světu do roku 2070 vznik až 15 000 nových případů mezidruhového přenosu virů. Doposud se u savců vyskytuje asi 10 000 druhů virů, které jsou nakažlivé i pro člověka.

Naštěstí drtivá většina těchto virů je zaznamenána pouze mezi zvířaty ve volné přírodě. V případě přenosu některých virů by mohla nastat podle výzkumníků zdravotní krize podobná pandemii covid-19. Na závěr je však nutné podotknout, že každý virus není tak infekční jako covid-19. Nicméně je asi zapotřebí věnovat tomuto problému více času.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)